Marie Söderqvist

Det blå blodets privilegier

Publicerad
Uppdaterad
Kungen åker till Brunei och träffar en sultan av Guds nåde. "Kung av Guds nåde" är en rätt gammal idé som går ut på att kungen har all makt. Förklaringen till den absoluta makten är att Gud har givit konungen uppgiften. När folket slutade att tro på Gud på det auktoritära sättet blev det svårt att driva linjen med en kung av Guds nåde, och sådana kungahus försvann från Europa.
Men det är klart att vår kung blir förtjust när han besöker ett av världens sista kungadömen där sultanen har just absolut makt. Politik och djupare tankegods har aldrig varit Carl XVI Gustafs grej, det vet alla. Det är bilar, god mat, snabba båtar och annat av livets goda som är kungens intressen. Och i ett kungligt perspektiv ter sig säkert audienser där folket kommer till kungen med sina problem och kungliga födelsedagskalas med tusentals gäster från populasen som höjden av öppenhet. Hela idén med kungahuset bygger på blåblodigheten. Det är kungablodet som har gjort Carl XVI Gustaf till kung, inte hans politiska näsa, uttrycksförmåga eller bildning. Ska man ha ett kungahus får man faktiskt leva med lite stekta sparvar och hyllande av märkliga figurer ute i världen. Det borde ingå i det kungliga privilegiet att få framföra åsikter som nästan aldrig hörs i Sverige. Vem annars ska våga försvara ärvda ämbeten, odemokratiska styrelseskick och vara emot kvinnlig tronföljd om inte kungen? Om man däremot inte har kungablod i ådrorna, som till exempel hovets informationsansvariga Elisabeth Tarras-Wahlberg, bör man kanske ta det lite försiktigare. Man bör inte sitta i tv och ytterst nedlåtande tala om för en riksdagsledamot, visserligen en republikan, men ändå, att hon inget vet och att hon är illa påläst, när det förhåller sig precis tvärtom. På Sveriges Televisions hemsida går det fortfarande att ladda ner och titta på när Tarras-Wahlberg läser lusen av folkpartiets riksdagsledamot Birgitta Ohlsson. Hovets informationschef, som till skillnad från kungen inte har fått jobbet i arv, utan lär ha kvalificerat sig för uppdraget, talar om att påståendet att Brunei är en diktatur är kraftigt överdrivet, för i Brunei finns det åtta tidningar, och det är minsann fler än i Sverige. Ja, hon sade faktiskt så. Okej om kungen hade sagt det. Han har ju bara ärvt sitt ämbete och behöver inte hålla koll på någonting. Det har han faktiskt till exempel Elisabeth Tarras-Wahlberg anställd för att göra. Tarras-Wahlberg, som har lagt sig till med en stämma så nedlåtande och nasalt överklassig att en parodi inte längre är möjlig, tyckte uppenbart att det var lämpligt att i tv tala om hur dum och okunnig den folkvalda riksdagsledamot var som använt källor som Amnesty International och utrikesdepartementet för sin information om Brunei, medan Tarras-Wahlberg själv visste hur det egentligen förhöll sig. Hon känner förmodligen, efter så många år i kungahusets tjänst, att lite av det blå blodet har runnit in i henne och givit henne makten och kunskapen från en högre kraft och därmed också rätten att säga lite vad hon vill till sina undersåtar. Som rojalist kan jag bara säga: det passar sig inte - sådana fasoner är enkom ett privilegium för kungar, inte för deras anställda. Det borde väl Tarras-Wahlberg, om någon, känna till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag