Linda Skugge: Vuxna jobbar visst på kvällarna

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har äntligen fått

barn i KP-åldern. Ååååh denna ljuvliga tidning som jag själv lusläste som barn. Nu har jag förmånen att som vuxen få njuta av varje nummer av Kamratposten. Klart bäst är alla avdelningar där barnen får skriva in sina åsikter. Och det är underbart att kolla vilka uttryck de väljer, t ex att de vill ha "brevizar" eller är "en tjej på tolv snabba varv runt Tellus" (ni är sååå söta!). I årets första nummer hittar jag ett intressant brev under vinjetten "KP-tyckaren". Linnea Enberg, 14 år, skriver att "det är dumt med läxor!".

Men fina Linnea det

är smart med läxor. Jag ska förklara varför. Du skriver att du inte vill bli utbränd och därför inte vill/orkar ta med skolarbete hem. Du skriver att de vuxna inte får nån hemläxa, en mekaniker inte tar med sig jobbet hem, skriver du. Men det du inte har tänkt på är att vuxna jobbar visst på kvällarna och på fritiden. Det vi gör är att ta hand om er barn, vi tvättar och lagar och impregnerar era kläder, vi ser till så att ni alltid har kläder i rätt storlek och rätt för årstiden.

Vi planerar veckomaten

och köper hem den och lagar den. Vi måste planera varje dag så att vi kommer hem i tid så att vi hinner laga maten för att ni inte ska vara hungriga. Vi dukar och efteråt så diskar vi den ofta jättestora disken. Sen viker vi in all torr tvätt och förbereder era gympapåsar och andra saker till skolan. Vi går ofta en räd i era rum och ser till så att de i alla fall är lite beboliga och inte alltför mycket ser ut som bombnedslag. Och så städar vi kök och badrum varje dag så att det inte luktar illa. För att inte tala om alla gånger vi dammsuger och skurar. Fönstertvätt. Renovering. Sen har vi ofta en bil som måste fixas och tvättas och tankas och en trädgård som måste hållas i trim i alla fall lite grand. Vi som dessutom har yngre barn är vakna flera gånger per natt med dem. Allt detta tar jättemycket på krafterna. Så Linnea, kom inte och säg att vi vuxna INTE jobbar på kvällarna. Tänk på alla vuxna som MÅSTE ta med sig jobbet hem, då ska de jobba hemma på kvällen OCH sköta hushållsarbete.

Vi vuxna tar hand om hela

hushållsarbetet ofta helt utan hjälp av er barn just för att vi vill att ni ska ha tid för läxor OCH fritid. Du anar inte vad vi vuxna slår knut på oss själva för att era liv ska bli så bra som det bara går. Vi gör det enbart för att ni ska må bra, våra älskade barn. Vill du ha ett innehållsrikt liv, Linnea? Vill du ha större valmöjligheter sen när du ska skaffa ett jobb i framtiden? Tja, då är det enda du kan göra att verkligen satsa på skolarbetet. För utan utbildning kommer du ingenstans. Det är den bistra sanningen. Du måste tänka framåt. Allt du gör nu kommer gagna dig i framtiden. Skiter du i läxorna nu så kommer det bara betyda dåliga saker och du kommer garanterat ångra dig sen när du blir vuxen. Låt mig gissa: du vill ha ett välbetalt fritt jobb och kunna resa mycket. Du vill bo i ett hus, ha en bra bil och ha kanske 2-3 barn. Och hur tror du att du ska fixa det ekonomiskt om du inte gör läxorna nu? Hur skulle det går till? Så Linnea, det är jättesmart med läxor! Puss och kram och plugga på nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag