ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Linda Skugge: Röj upp inom finkulturen!

ANNONS:

I veckan hade SvD ett

stort reportage med författaren Astrid Trotzig i hennes "skrivarlya". Allt går i kritvitt. Astrid själv säger: "Rummet har inretts just för att tvinga mig inåt, mot mina egna bilder. Här är bara en sak som gäller." Och resultatet: Jo, Astrids "egna bilder" blir böcker som inte så många läser. Min första tanke när jag ser Astrid, författaren, sitta där vid sitt vita skrivbord är att jag har fan ingen lust att försörja henne och hennes böcker som ingen köper. Jag har ingen lust att finansiera hennes vita avskalade "skrivarlya" på Söder.

Astrid kan inte

tjäna en spänn som författare. Jag har aldrig sett nån av hennes inbundna böcker på bestsellerlistan, alltså säljer hon sjukt lite böcker. Jag har legat en enda månad på plats tio och jag säljer knappt 10 000 inbundna böcker och jag kan inte leva på mina böcker för fem öre. Inkomsterna från mina böcker skulle inte på kartan kunna betala hyran till ett stort arbetsrum på Söder i City. Så, vem försörjer Astrid? Är det hennes man? Men han är konstnär läser jag. Så han kan knappast finansiera Astrids "egna bilder" som resulterar i böcker som ingen köper, och hans konstnärsinkomster kan inte betala hyran till Astrids innerstadskontor.

Så, vem försörjer

Astrid? Och vem försörjer hennes konstnärsman? Tja, en vild gissning, du och jag. Det är våra skattepengar som försörjer Astrid och hennes man och betalar hyran till Astrids kritvita "skrivarlya" på Söööööder i Stockholms innerstad. Astrid sitter hela dagarna i sin "skrivarlyyyya" och skriver för våra skattepengar. Det suger.

Hörru nya kulturministern,

här får du lite stöd, det kan du behöva efter alla patetiska påhopp från proggarna. Gör slag i saken nu: Skrota författarpengen! Skrota alla kulturstipendium. Nu kommer jag aldrig få ett stipendium för att jag sågar kultureliiiiten som antingen är släkt eller sitter i varandras knä allihop. Godbajs stipendium, godbajs möjligheten att få spendera en sommar i nån fiiiiin bostad som Författarförbundet lånar/hyr ut. Kanske kommer de att tvinga mig gå ur Författarförbundet? Hej då alla författarvänner. Men om inte läsarna vill läsa er och ingen köper era böcker, varför ska staten ge er pengar? Jag finansierar mina kassa böcker med pengar jag tjänar som frilansjournalist, mest skriver jag om rattar och pattar och utvik och annat härligt rajtan tajtan i Expressen. Sen sitter jag och författar böcker som ingen vill köpa. Alla kan fortsätta skriva sketna böcker, men dessa ska finansieras själva, av surt förvärvade pengar. Det är så livet funkar, honeys. Astrid kan säga upp den där fina lyan redan i dag.

Jag kommer heller aldrig

att få hyra ett kultuuuurhus på Sööööder för att Ranelid hatar mig. Hahahahahahahahahahaha. Herr Ranelid med läppen, jag vill ändå inte ha nåt av dina hus, jag trivs bra här i mitt radhus med potential. Hela systemet där kulturmänniskor utnämner varann och ger varann priser och stipendier och lägenheter och sommarvistelsehus stinker. Det är dags att röja upp där. Kära kulturminister, varför inte göra som i Danmark, inför skattelättnader för kulturarbetare. Inga bidrag, inga stipendium. Alla får samma chans. Och sorry alla vars böcker inte säljer. Då är det bara att kavla upp armarna och kämpa på.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: