ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Lars Lindström

'Searching for Sugar Man' höll på att dö som filmprojekt redan från start

Läs fler krönikor! Här är Lars Lindströms samlingssajt
ANNONS:

En Oscar och sex Guldbaggar kan det bli till den svenska dokumentären "Searching for Sugar Man", berättelsen om ett par sydafrikaner som hittar en sångare de trodde var död. Men det slutar inte där. Det finns fler berättelser, utanför filmen. Om varför huvudpersonen Sixto Rodriguez var rädd för svenskar. Om hur nära det var att filmen inte blev färdig. Om pengarnas väg.

Regissören Malik Bendjelloul är en diplomat. Men jag såg att det blixtrade i hans ögon när vi satt på den där uteserveringen i Göteborg under Way out west i augusti förra året och filmen hade haft svensk premiär och hyllats och han berättade om sina vedermödor.

Han har sparat mejlen från Svenska filminstitutet. Ett av dem sa att filmen var för dålig för att han skulle få den miljon som utlovats för att kunna animera, klippa och göra musik. "Searching for Sugar man" dög inte att visas på bio, tyckte ­institutet.

Det omdömet kan bli lika klassiskt som när skivbolaget Decca i januari 1962 nobbade Beatles med motiveringen att gitarrgrupper var på väg ut.

I januari 2011 gav Malik Bendjelloul upp. Han hade redan jobbat i tre år utan lön. Men efter att ha sovit på saken satte han sig vid köksbordet och började göra animationer med blyertspenna. Han som inte ens var särskilt bra på att teckna. Han köpte ett billigt datorprogram och komponerade filmmusik. Fick han inga pengar för att anlita proffs fick han göra jobbet själv.

Till sist klippte han filmen på egen hand. Den skickades till amerikanska Sundancefestivalen i en kopia som regissören ansåg vara en skiss till en riktig film. I januari 2012, ett år efter att filmen varit nära att begravas för alltid, fick den både publikens pris för bästa internationella dokumentär och det speciella jurypriset på Sundance.

Då vände sig Malik Bendjelloul till Svenska film­institutet och undrade ödmjukt om han inte kunde få stöd för att marknadsföra sin nu prisbelönta film. Svaret blev att det är så många filmer som får priser. Så... nej.

 

Men efter regissörens kontakt med en svensk finansman som lovade hjälpa till ändrade plötsligt Svenska filminstitutet sin inställning och pytsade i mars förra året in 2,3 miljoner kronor.

Hur allt detta hänger ihop är värt en egen utredande dokumentär. Nu skryter Svenska filminstitutet om filmen. Fattas bara annat. Ett verk som filmkonsulenterna inte tyckte var värt att visas på bio blir den första svenska dokumentär som Oscarnomineras sedan 1972. Tjoho, vad vi är bra!

"Searching for Sugar Man" höll på att dö som filmprojekt redan från start. Anledningen är en annan historia, också värd en egen dokumentär: skandalen i Sydafrika 1999. Svenska regeringen, UD och PR-byrån Rikta skulle marknadsföra Sverige och eventuellt sälja Jasplan i Sydafrika.

 

Dr Alban, Uno Svenningsson och andra artister flögs till Johannesburg och spelade på en arena som rymde 25 000. Det kom tre betalande: två svenska turister och en (1) sydafrikan.

Den ökände arrangören ­Magnus Eriksson med en lång rad ­konkurser bakom sig - som UD obegripligt nog anlitat - sa i en kommentar att "en är bättre än ingen alls".

I detta ingick också en spelning med den i Sydafrika då återuppståndne sångaren Rodriguez. Men han fick inte sitt gage, och var därför mycket negativ till den här svenska filmaren som nu ville göra en dokumentär om honom. Han litade inte på svenskar. Som tur var ändrade han inställning.

Nu väntar vi på dokumentären om vart pengarna som Rodriguez tjänade på 70-talet tog vägen. Fast jag har hört av Svenska filminstitutet att dokumentärer är på väg ut.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: