ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Lars Lindström

Sjukhuset skröt om sina nedskärningar - sedan blev människor sjuka

Läs fler krönikor! Här är Lars Lindströms samlingssajt
ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre

För tio dagar sedan skröt ledningen för Karolinska universitetssjukhuset i Solna om att de hade sparat 365 miljoner kronor det senaste halvåret - och vänt en brakförlust till vinst.

Sedan blev människorna sjuka.

Då uppenbarades den stora bristen på sköterskor, de många stängda vårdplatserna och de oerfarna läkarna som själva tar nattpass på akuten.

Så enkelt är det kanske inte. Men det är klart att neddragning av personal, läkemedel och material för två miljoner om dagen i sex månader gör avtryck på ett sjukhus, även om det är stort.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) tycker att Karolinska sviker vårdkraven och att sjukhusen generellt måste "jobba smartare".

Carl-Göran Ericsson, chefläkare på Danderyds sjukhus fick också smäll på fingrarna av Filippa Reinfeldt i en artikel Dagens Nyheter i går: S:t Görans sjukhus kan minsann bedriva likvärdig vård som Danderyd, men för "sju procent mindre pengar".

Det där viftar Carl-Göran Ericsson bort. Han säger:

- S:t Göran har en helt annan struktur, äger sina egna specialmottagningar på stan och kan optimera sina patientflöden. Vi skulle vilja ha det så. Hon tycker vi ska jobba smartare, men sedan lägger hon krokben för oss och låter oss inte utveckla den struktur vi vill ha.

 

Ingen förvånas över vårdkrisen. Befolkningen blir äldre. Organisationer slimmas. Sjukvård är en dyr historia, och oförutsägbar. Ena dagen kommer 250 patienter till akuten. Nästa dag 350.

Men alla sjuka måste inte åka till akuten. Och visst borde sjukhusen ha lärt sig att i januari-februari kommer både influensan och vinterkräksjukan?

Det är som när det föds många barn ett år och sex år senare säger politikerna förvånat: Va, har vi inte skolor till alla? Vi stängde ju skolor bara för två år sedan!

- Hur kan vården hamna i detta läge, säger Eva Nowak på Vårdförbundet i Stockholm om att Karolinska universitetssjukhuset fick införa "stabsläge", då man enbart tar hand om akutpatienter och tar paus i övrig verksamhet.

- Det är nästan ofattbart. Jag har aldrig varit med om det, och jag har ändå varit sjuksköterska sedan 1978, säger hon.

Karolinska har brottats med flera problem senaste halvåret: för få sköterskor, får få legitimerade läkare, för många stängda vårdplatser. Dessutom utsågs Karolinska till det smutsigaste sjukhuset i Sverige i den senaste nationella patientenkäten. Men ekonomin går bra.

 

Sjukhusdirektör Birgir Jakobsson kan inte kommentera, eftersom han är och studerar sjukhus i USA. Men Ann-Britt Bohlin, som är chefläkare och t f sjukhusdirektör, säger:

- Vi kommer inom kort att ha en dialog med våra ägare och kommer då att diskutera de frågorna. Vad gäller ekonomin stämmer det att sjukhuset har fått ökade anslag. Det får vi varje år, men inte tillräckligt för att fullt ut kompensera kostnadsökningarna. Därför måste sjukhuset ständigt genomföra effektiviseringar.

I år har Karolinska lovat att rationalisera verksamheten ännu mer, och spara 350 miljoner kronor till. Lycka till i januari och februari nästa år.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: