Lars Lindström

Ge kulturpris till nätpiraten

Publicerad
Uppdaterad

Vaknar svettig efter en

hemsk dröm. Hela striden om musiken på nätet var mitt fel. Minns inte om jag skulle bli ekonomiskt ersättningsskyldig eller om det räckte med att jag erkände. Det är en sjuk mardröm, eftersom jag endast har laddat ned ett fåtal låtar, för att veta hur det går till. Jag matar in musik från egna cd i stället, köper låtar på Itunes och gör egna "blandband" på cd. Att illegal fildelning av rättsväsendet jämställs med sexköp och misshandel är avskräckande så det räcker. Jag måste ändå få uttrycka beundran för några av nätpiraterna. Den nya kulturministern borde uppmärksamma det arbete som vissa entusiaster lägger ned. Lyssna här. På Pirate Bay ligger en samling med Trackslåtar. Alla! Någon musikbibliotekarie har ägnat tio år åt att sammanställa SAMTLIGA låtar som har legat på Trackslistan. 3 990 sånger, en katalog av populärmusik från de senaste 22 åren.

Galningen kallar sig

Swetrot och beskriver själv svårigheterna i sitt spårande: "Många artister hade EN hit, som EN vecka tog sig in på en sjuttonde plats på Trackslistan någon gång på 1980-talet, och sedan har vi aldrig hört talas om dem igen." Swetrot har plågat vänner, bekanta, kolleger, okända på e-postlistor, bett andra leta, snokat igenom backar med vinyl på vindar och i källarförråd, Om ni frågar mig är detta en kulturgärning som borde belönas. Inte för att det kan finnas särskilt många som vill eller kan ladda ned 17 GB Tracksmusik, men för att det är en modern kulturskatt som borde finnas på bibliotek. Det visar också på vad forskare säger: Att de tunga fildelarna, den tiondel som står för 90 procent av nedladdningarna, är samlare som bara fyller sina hårddiskar. Att gå till butiken och handla är inte något alternativ för dem.

DAGENS RÄTT

 • Att sortera och granska regeringens tsunamimejl.

  DAGENS FEL

 • Att skicka eller för den delen besvara fejkade bankmejl.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag