Britta Svensson

Jaja, du har lagat all julmat själv. Nänä, ingen vill ha den. Slutsats???

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Jag är väldigt dålig på den sport som kallas shopping. Det blir en gång om året. Nu i december går jag loss och julhandlar.
Det börjar traditionsenligt i en viss bestämd galleria med de så kallade Mammorna. Vi startade ett föräldrakooperativt dagis ihop för 20 år sen, och sen dess träffas vi några gånger per år.
Har bara missat julshoppingen med dem en gång, och då var det svårartad influensa.
I år hade jag garderat mig med sprutor både mot svinvarianten och vanliga säsongaren. Shoppingen gick friktionsfritt.
Jag är dålig på traditionella husmorsplikter. Det blir knöligt när jag försöker mangla lakanen. Syslöjdslärarinnan i mellanstadiet dömde ut mig som obildbar och gav mig etta i betyg när jag försökte sticka en vante.
Men jag bakar en gång om året. I december. Jag tvingade mig till det när jag fick barn, men sen något år tillbaka har jag börjat gilla det. Det var när någon skrev en lista på må bra-grejer i en tidning och hade med "baka med en vän" som poletten ramlade ner.
Jag kom på att det är bak-samvaron som är grejen. Inte julpressen att vara huslig som gör att man ensam och arg bränner pepparkakor sent på kvällen den 23:e.
Sen döttrarna flög ut och min man och jag sitter i tomt bo tycker jag att det är mysigt när de kommer hem och bakar på Lucia. Jag gör mina tyska vaniljgifflar som faller sönder men är oemotståndligt goda.
Jag är en dålig värdinna. Det är något slags naturligt handlag som saknas. Oöverstigliga hinder tornar upp sig när jag tänker på allt som måste fixas och planeras.
Men det är väldigt roligt att komma hem till andra. I december hittar ni mig hängande över andras glöggrytor. Det är så oändligt trevligt att få komma till andra människors hem och se hur de har det.
Där har ni mina tre julplikter. Shopping, bakning och glöggsörpling.
Resten får andra sköta. Eller så struntar jag i dem.
En del saker känns mer onödiga än andra. Här är min topplista:
1) Pepparkaksbak på egen deg. Snälla! Ica skickar ut en kupong som erbjuder ett halvt kilo pepparkakor för tio kronor. Ändå köper jag inte i år, för ingen äter dem.
2) Julkort med snigelpost. Ungdomarna hånskrattar åt denna urmodiga sed.
3) Julstädning. Vem ser om det är städat bakom spisen på julafton?
4) Julpynt. Det är fult. Äntligen erkänner jag det för mig själv.
5) Kalle Ankas Jul. Så tråkigt att klockorna stannar. Vilka andra tv-program har man sett 50 gånger?
6) Julskinka. Så otroligt mycket fläskkött på några få dagar. Och gris är inte gott.
7) Uttröttade och arga kvinnor på julafton.
Du lever i en demokrati, du är fri. Försök komma ihåg det.
8) Adventskalender. Öppna en lucka och så är det en teckning därinne? Jättespännande...
9) Martyrer. Jaja, du har lagat all julmat själv. Nänä, ingen vill ha den. Slutsats???
10) Sifoundersökningar om julen. De visar alltid att kvinnorna gör 81 procent av julstöket medan männen köper julgran, klär ut sig till tomte, och låter frun köpa alla presenter. De tycker att allt är som vanligt! Väldigt bra inställning.
Allt är ju som vanligt.
Du bestämmer själv över ditt liv.
Svärmor, maken och barnen kan säga saker, göra miner, antyda och himla med ögonen, men de kommer förmodligen inte att döda dig.
Låt dem hålla på.
Bjällerklang!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag