Britta Svensson

Jag vill veta vilka politiker som köper sex i dag

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Tanken svindlar när de nu vuxna kvinnor som en gång var tonåriga prostituerade framför sina anklagelser.
Var verkligen så många av 70-talets högsta politiker, män som stod för makten i samhället, onda pedofiler?
Och hur kan i så fall de som fortfarande är i livet leva med minnet av vad de en gång gjort mot en 14-årig flicka?
Om man vänder på frågan och undrar om det är möjligt att flickor i den åldern var så utsatta för 30 år sen är det lättare att svara.
Svaret blir: självklart.

Eva Bengtsson som framträdde på en presskonferens och i olika medier i går är en människa som man måste ta på allvar, som man ska lyssna på. Jag tror inte att hon hittar på, det finns inte någon anledning till det. Hennes berättelse kommer från en värld det är svårt att få inblick i, en där unga flickor ”utan värde”, utan beskyddare, kan användas precis hursomhelst av män.
Vi vet att det händer över hela världen, men att det kanske just nu, just i vårt land, inte längre är lika lätt för män att få tillgång till den här sortens flickor.
Kvinnorörelsen, kvinnors intåg i politiken och i viktiga samhällsfunktioner, att en kvinna får skriva den här krönikan, allt gör skillnad.

På 70-talet när
jag jobbade som journalist i Borås var jag tvungen att ta en omväg hem när jag jobbat sent på kvällarna. Närmaste vägen gick förbi en av stadens porrklubbar, och där blev förbipasserande kvinnor trakasserade av torskar på väg in.
Det var nog inte förrän Björn Rosengren gick på porrklubb som besök på sådana blev helt omöjliga för män med någon sorts position. Att på 70-talet bli inbjuden till ett trevligt ställe av någon man kände och sen upptäcka att där fanns prostituerade var fullständigt möjligt för alla på den lista som nu cirkulerar, enligt min åsikt.
Att sen där ha sex med en 14-åring som såg minst två år yngre ut, det är något annat.

Men då ska man komma ihåg att det fanns organisationer (bland annat i Borås) på den tiden som helt öppet ville göra sexuella relationer mellan barn och vuxna lagliga. Den oerhörda laddning som nu finns i ordet pedofil saknades.
Så det är möjligt att Eva Bengtsson verkligen råkade ut för det hon berättar när hon var 14 år.
Skandalen, i mina ögon, är att hon hamnade i detta inferno, utnyttjad av äldre män, när hon var omhändertagen av svenska myndigheter och placerad på ett ungdomshem.
Norska barnhemsbarn har fått miljonskadestånd för mindre traumatiska upplevelser.
Att försöka få några pensionärer dömda för otukt med barn 30 år i efterhand är lönlöst. Likaså att ställa någon till svars för den mörkläggning som påstås ha skett.
Eva Bengtsson ska ha en miljon av staten för att de sålde henne som prostituerad när de hade till uppgift att skydda henne och ge henne ett bättre liv.
Sen vill jag veta vilka riksdagsledamöter som köper sex i dag, i kväll, i detta nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag