EXPRESSEN.SE
Zika-viruset sprids med myggor.

Zika-viruset sprids med myggor.

Foto: Mario Tama/Getty Images

Zikaviruset kan orsaka sjukdomen Mikrocefali – som i sin tur orsakar svåra fosterskador.

Zikaviruset kan orsaka sjukdomen Mikrocefali – som i sin tur orsakar svåra fosterskador.

Foto: Mario Tama/Getty Images

Visa i helskärm
1/1

Zikaviruset i Sverige – kan orsaka svåra fosterskador

Det mystiska zikaviruset som kan orsaka fosterskador har dokumenterats i Sverige.

Viruset sprids nu snabbt i Sydamerika.

Nu uppger WHO att viruset också skulle kunna spridas sexuellt.

Oroar du dig för Zikaviruset?

Tack för din röst!

Oroar du dig för Zikaviruset?

Zikaviruset, som tidigare bara funnits i Afrika och Sydostasien, sprider sig nu snabbt över världen. Det första fallet dokumenterades i slutet av fyrtiotalet, och efter det har viruset varit okänt.

Men nu har brasilianska forskare larmat om att viruset kan ha orsakat tusentals fosterskador i landet, skriver CNN.

I Sverige dokumenterades det ett fall av viruset redan i somras.

– Det var en person som rest till Brasilien, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten som jobbar på Folkhälsomyndigheten.

Viruset misstänks ligga bakom allvarliga fosterskador om det drabbar gravida kvinnor. Men i nuläget är sambandet inte bekräftat.

LÄS MER: WHO varnar: Farliga myggsjukdomen sprider sig

Zika kan orsakar fosterskador

Fostren tros kunna utveckla sjukdomen mikrocefali om modern smittas under graviditeten. Sjukdomen innebär att barnen föds med för små hjärnor.

– Det kan sedan leda till utvecklingsstörningar av olika slag, säger Anders Wallensten.

Amerikanska CNN skriver att antalet foster drabbade av mikrocefali ökade dramatiskt under 2015. I Brasilien, där det eventuella sambandet mellan viruset och sjukdomen upptäcktes, hade 147 fall dokumenterats under år 2014. Men år 2015, efter det att zikaviruset kommit till landet, dokumenterades hela 3 530 fall.

Det är alltså inte helt dokumenterat att det är just zikaviruset som orsakat fosterskadorna. Men misstankarna är starka.

– I första skedet har det varit ett tidssamband. Zikaviruset fanns inte i Sydamerika för ett halvår sedan. Det är först efter det att zikaviruset kommit dit som man har sett en ökning av den här sjukdomen. Sedan har man nu också hittat viruset hos barn och foster som har mikrocefali. Det talar för att det finns ett samband, säger Anders Wallensten.

I USA varnar nu The U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gravida för att åka till de drabbade länderna.

– I USA säger de att gravida bör överlägga att skjuta upp sin resa. Vi i Sverige säger att man bör ha en diskussion med sjukvården kring riskerna med att resa och hur man skyddar sig. Sedan kan man ta ett beslut utifrån det, säger Anders Wallensten.

ANNA BÄSÉN: De flesta svenskar behöver inte vara oroliga

Symtom på zikavirus

Att det inte utgått någon officiell varning från myndigheter innebär också att resebolagen inte ger chans till gratis avbokning för resor till de drabbade länderna.

– Vi håller oss till utrikesdepartementets rekommendationer, säger Fritidsresors informatör Leyla Öfwerström.

Inte heller Apollo har ändrat sina villkor, utan följer utrikesdepartementets rekommendationer, uppger Apollos pressjour.

Zikaviruset kan leda till feber, ledvärk och hudutslag. Därmed kan den vara svår att särskilja från den liknande sjukdomen denguefeber.

– Det är inte lätt, utan det krävs ett prov för att veta om det är zikavirus, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Om man tror att man kan ha smittats av viruset behöver man i dagsläget inte göra något.

– De allra flesta behöver inte göra någonting. Men är man gravid och misstänker att man fått det så ska man kontakta mödravården som överväger om man ska testa för det, säger Anders Wallensten.

Zika kan eventuellt spridas sexuellt

Enligt WHO, World Health Organization, kan det också finnas en möjlighet att viruset kan spridas sexuellt.

– Det har beskrivits enstaka fall, så det kan eventuellt göra det. Men det är ovanligt, säger Anders Wallensten.

För den som reser till de drabbade länderna är det viktigt att skydda sig mot myggbett. Det kan man göra genom att ha på sig heltäckande kläder, använda myggstift och sova under myggnät.

– Men de här myggorna är också aktiva på dagen så det är viktigt att skydda sig då också, säger Anders Wallensten.