"Vår bedömning är att det är ofarligt" | Hälsoliv | Expressen
Inger Andersson och Nils-Gunnar Ilbäck. Foto: Jocke BerglundInger Andersson och Nils-Gunnar Ilbäck. Foto: Jocke Berglund
ANNONS:

"Vår bedömning är att det är ofarligt"

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla
Nervgiftet gömmer sig i maten och kan leda till svåra sjukdomar.
Men Livsmedelseverket planerar inga åtgärder.
- Vår bedömning är att det är ofarligt, säger Inger Andersson, generaldirektör.
ANNONS:
Läs mer
Under två dagar har Expressen granskat smakförstärkaren glutamat som bland annat finns i chips, varmkorv och friterad kyckling. Enligt flera läkare och experter kan glutamat öka risken för exempelvis övervikt. Enligt djurstudier kan ämnet också ge synproblem, blindhet och leda till sjukdomar som alzheimers och diabetes.
Men några planer på att stoppa smakförstärkaren i Sverige finns inte.
– Vår uppgift är att konsumenterna ska få säker mat. Men de studier som är gjorda visar att de nivåer som förekommer inte är farliga, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.
– Visst finns det de som är överkänsliga men de som är det är väldigt få, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor vid toxikologiska enheten vid livsmedelsverket.

Anser att märkningen är tillräcklig

På Livsmedelsverket anser man att den märkning som i dag finns på varor med smakförstärkare är tillräcklig.
– Vi tycker att det är väldigt tydligt. Ordet smakförstärkare ska vara med. Sen kan det även stå glutamat eller ett E-nummer. Då kan de personer som är överkänsliga mot det här välja bort produkter med de ingredienserna, säger Inger Andersson.
På Campbells Soup Nordic som innefattar Blå Band, Bong, Touch of Taste och Varma koppen kommer man från och med årsskiftet inte att leverera några produkter med smakförstärkare.
– Vi har jobbat med detta ett tag och främst är det på grund av smaken. Vi vill få fram de rena smakerna i stället för att allt ska smaka likadant. Men visst är bra att bli av med ett sånt ämne som är så kontroversiellt, säger Rickard Albin, utvecklingschef, Campbells Soup Nordic.
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: