EXPRESSEN.SE

Trötthet eller svullna ben kan vara dödlig hjärtsvikt

Trötthet, svullna ben och andfåddhet.
Mer än 200 000 svenskar har hjärtsvikt. Varannan vet inte om sin sjukdom. De flesta svenskar vet inte ens vad hjärtsvikt är.
-Okunnigheten är deprimerande. Hjärtsvikt är dödligare än både cancer och hiv, säger professor Willem Remme.
Nästan varannan som drabbas av hjärtsvikt dör inom ett år. Sjukdomen dödar snabbare än både hiv och cancer. Men svenskarna vet inte ens vad hjärtsvikt är. Det visar en stor europeisk studie som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften European heart journal. 8 000 personer i nio europeiska länder har deltagit.

Försvagning

Studien visar att 97 procent av svenskarna vet inte vad de vanligaste symtomen är. De flesta tror också att hjärtsvikt är en rubbning av hjärtats rytm. I själva verket är sjukdomen en försvagning av hjärtat, hjärtat pumpar sämre och kroppen får för lite syre. -Det är skrämmande. Om man inte känner till sjukdomen söker man inte läkare - och får heller ingen behandling, säger medicinprofessor Willem Remme som gjort studien.

Läkare vet inget

Dessutom är många allmänläkare okunniga om sjukdomen, enligt Remme. Uppskattningsvis varannan drabbad vet inte om att de har hjärtsvikt, eller har fått helt fel diagnos. - Många tror att de är trötta eller andfådda för att de åldras. Men hjärtsvikt kommer inte naturligt med åldern. Det är en av många feluppfattningar, säger professor Remme. I dag finns effektiv behandling som kan hejda sjukdomsprocessen. -Det är viktigt att söka hjälp i tid, säger Willem Remme. - Jag önskar fler blev medvetna om hur allvarlig sjukdomen är. - Då skulle många kunna leva både längre och bättre.