"Töm kylskåpet på lightprodukter" | Hälsoliv | Expressen
LURAR SYSTEMET. Andreas Eenfeldt är specialist i allmänmedicin och kostdoktor. - Det är ett modernt påfund att allt ska smaka sött. Jag tycker att man ska vara skeptisk mot sötningsmedel i allmänhet eftersom de lurar vårt system och mättnadskänsla, säger han. Foto: Mats EndermarkLURAR SYSTEMET. Andreas Eenfeldt är specialist i allmänmedicin och kostdoktor. - Det är ett modernt påfund att allt ska smaka sött. Jag tycker att man ska vara skeptisk mot sötningsmedel i allmänhet eftersom de lurar vårt system och mättnadskänsla, säger han. Foto: Mats Endermark
ANNONS:

"Töm kylskåpet på lightprodukter"

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla
Larmrapporterna om sötningsmedel avlöser varandra.
Nu vill flera experter avråda från dem helt.
- En del absorberar sukralos och det kan möjligen lagras i hjärnan, levern eller fettvävnader för all framtid, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.
ANNONS:
FAKTA

De vanligaste söntingsmedlen


ASPARTAM Aspartam har en sötningseffekt som är omkring 200 gånger högre än den hos vanligt socker. Det bryts långsamt ned i sura lösningar och snabbt vid uppvärmning.
ACESULFAM-K Dess främsta användningsområden är sötning av saft, läsk, konfektyrvaror och glass. I djurstudier med mycket höga doser acesulfam K har man sett effekter som förstorad blindtarm, diarré och en liten viktminskning.
CYKLAMATER I Sverige är cyklamat endast tillåtet för användning i bords-sötningsmedel.
SACKARIN Sackarin är 300-700 gånger sötare än vanligt socker och har alltså den starkaste sötningseffekten av de i dag använda sötningsmedlen.
Och resterande sötningsmedel, godkända av Livsmedelsverket... Sorbitol, sorbitolsirap, mannitol, isomalt, sukralos, taumatin, neohesperidindihydrochalcon, neohesperidin DC, neotam, salt av aspartam och acesulfam, maltitol, maltitolsirap, laktitol, xylitol, erytritol.

Larmrapporter


Nils-Gunnar Ilbäck, professor vid toxikologiska enheten vid Livsmedelsverket, svarar på larmrapporter.
SACKARIN LEDER TILL ÖVERVIKT En studie från 2008 av amerikanska forskare visar att ett matintag med sötningsmedlet sackarin kan leda till övervikt till skillnad om man hade ätit samma mat med socker.
ASPARTAM KAN GE CANCER 2005 kom en studie om att den vanliga sötningstillatsen aspartam kunde ge cancer. - Det är en italiensk grupp som har publicerat ett antal artiklar. Men de är så egendomligt gjorda och följer inte de krav man har på vetenskaplig dokumentation så det har inte varit möjligt att utvärdera dem. Livsmedelsverket har kommit fram till att, med det underlag man har, aspartam inte är cancerframkallande.
LIGHTLÄSK LEDER TILL FÖR TIDIG FÖDSEL En dansk studie från 2010 visar att gravida kvinnor som dricker lightläsk löper betydligt större risk att föda för tidigt.
- Det här har utvärderats av det europeiska livsmedelsverket EFSA och man har kommit fram till att det är mer en spekulation, eller en teori som författarna framför. Det finns inget vetenskapligt belägg om ett orsakssamband, men det väcker en tanke om fortsatta studier.

Den senaste åren har det kommit flera larm.
Bland annat att sukralos, som används i bland annat läsk, bryts ner dåligt i naturen och att den vanliga sötningstillatsen aspartam kan ge cancer.
Men forskningsläget är oklart, några av larmen har visat sig ha svagt vetenskapligt stöd.
Men flera experter har på senare tid argumenterat för att avstå sötningsmedel.
En av orsakerna är på grund av att man lurar sin mättnadskänsla och att sötningsmedel blir ett beroende.
Andreas Eenfeldt är specialist i allmänmedicin och kostdoktor och aktuell med boken "Matrevolutionen: Ät dig frisk med riktig mat".

"Ett modernt påfund"

Där skriver han att man ska slänga ut alla lightprodukter från sitt kylskåp.
- Det är ett modernt påfund att allt ska smaka sött. Jag tycker att man ska vara skeptisk mot sötningsmedel i allmänhet eftersom de lurar vårt system och mättnadskänsla.Helena Åkesson försökte gå ner i vikt med light-läsk, utan resultat. Foto: Mikael Wallerstedt
Helena Åkesson, 22, ville hitta ett sätt att gå ner i vikt och började dricka light-läsk.
- Jag kände att jag blev mer sugen och drack och åt mer i stället.
Och inget hände med vikten.
- Man kände sig väldigt lurad, innan jag hade satt mig in i hur man går ner i vikt på rätt sätt.
Gunnar Ilbäck, professor vid toxikologiska enheten vid livsmedelsverket, menar att alla sötningsmedel är väl undersökta och att det krävs en omfattande säkerhetsdokumentation för att en tillsats ska bli godkänd.

Beror på hur de används

Är det nyttigt med sötningsmedel då?
- Det finns inget generellt svar på det. Det beror på hur de används. De ska vara till nytta för konsumenten och det ska finnas ett teknologiskt behov. Och de här sötningsmedlen uppfyller de kraven.
Enligt Gunnar Ilbäck, bryts inte vissa sötningsmedel ner men det går också rakt igenom kroppen. Inget lagras och ansamlas alltså.
Men för dem som har inflammation i tarmarna finns ändå en risk för att kroppen tar upp ämnena, menar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.
- Och i så fall blir man inte av med dem, säger hon.

Expressen.se rättar: I en tidigare version av denna artikel stod att Coca-Cola Light innehåller sötningsmedlet sukralos. Det gör den inte längre, 2008 ersattes sukralos med aspartam.
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: