EXPRESSEN.SE

Foto: Candybox Images

Visa i helskärm
1/1

Taskig koll på pengar? Då drar dejten direkt

Betalningsanmärkningar och dolda skulder är rejäla raggningssänken, enligt en ny undersökning från Nordea.

Och tjejerna är mer intresserade av killarnas ekonomi än tvärtom.

Kan du tänka dig att dejta någon som slarvar med sin ekonomi?

Tack för din röst!

Kan du tänka dig att dejta någon som slarvar med sin ekonomi?

– Det mest illavarslande när man dejtar är om man har mörkat skulder eller har betalningsanmärkningar. Skulder och lån ser man också allvarligt på och särskilt om man märker att partnern inte är ärlig om sin ekonomi. Det är allvarligt om man vill bygga en relation, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea om bankens enkät bland tusen svenskar om relationsekonomi.

Tre av fyra drar sig ur fortsatt dejtande om den andra personen har dolda skulder. Snålhet uppskattas inte heller och inte heller tomma ekonomiska löften. Att flasha med kortet på krogen kan kanske fungera för kvällen men inte om förhållandet ska hålla lite längre.

Kvinnor mer vaksamma

– Man vill inte heller känna sig övervakad, det är inte uppskattat om partnern ifrågasätter mina inköp eller konsumtion. Däremot spelar det ingen större roll om partnern sparar, säger Gabrielsson.

Så den som dejtar ska vara ärlig, inte snål och ha ordnad ekonomi, enligt enkäten. Kvinnor är överlag mer vaksamma på männens ekonomiska vanor än tvärtom, enligt undersökningen.

Nästan hälften av dem som lever i en fast relation säger att de inte alls är irriterade på partners ekonomiska vanor. Men 20 procent tycker att partnern blundar för den ekonomiska verkligheten i den egna ekonomin.

– Det är inte ovanligt att man döljer sina inköp för sin partner. Och det är inte alltid man vill erkänna att man bråkar om pengar, men det nöter på en relation i det långa loppet, säger Gabrielsson.

Gräl om ekonomin

Men trots att det är vanligt att gräla om pengar är det nästan ingen som säger slutgiltigt adjö för att man har olika syn på ekonomi. Bara tre procent säger att de har avslutat en relation huvudsakligen för att man ser olika på pengar. Men Gabrielsson är inte säker på att den låga siffran speglar hela verkligheten. Det kan vara svårt att erkänna att man grälar om ekonomin.

– Ska man bygga en relation ska man nog prata igenom ekonomin lite noggrannare, även om det inte är så romantiskt, säger Gabrielsson som tycker att par bör sträva efter delat ansvar för ekonomin.

– Den som har mest ekonomisk kunskap får automatiskt mer makt över ekonomin.