EXPRESSEN.SE
Eva-Karin Anderman, 37, Stockholm, är mamma till Ida-Li, 4 månader. Hon fikar med kollegan Inger Jonasdotter, 63. "Om jag blir serverad Östersjöfisk skulle jag inte tacka nej", säger Eva-Karin.

Eva-Karin Anderman, 37, Stockholm, är mamma till Ida-Li, 4 månader. Hon fikar med kollegan Inger Jonasdotter, 63. "Om jag blir serverad Östersjöfisk skulle jag inte tacka nej", säger Eva-Karin.

Foto: Alexander Donka

Visa i helskärm
1/1

Tar du kostråden med en nypa salt, eller?

Östersjöfisk, mjölkprodukter och katrinplommon.

Många mammor som ammar är försiktiga med vad de äter.

- Jag tänker på att äta mycket grönsaker, säger Eva-Karin Anderman, 37, Stockholm, mamma till Ida-Li, fyra månader.

Kronprinsessan Victoria och Daniel beställde lokalproducerad fisk utanför Oskarshamn när de var på väg till Ockelbo från Öland för påsk­firande.

Ska den nyblivna mamman i Haga slott följa livsmedelsverkets kostråd för ammande kvinnor, fungerar det fint att äta Östersjölax - men max två gånger per år.

- Lax är jättebra mat eftersom den innehåller mycket fettsyror som är bra när man ammar, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på livsmedelsverket.

- Det är inte fisksorterna som är problemet utan var­ifrån fisken kommer eftersom den kan innehålla dioxiner och PCB.

Undvik ginseng och alger

Det är inte helt lätt att hålla reda på vad man får äta som ammande kvinna och genom åren har rekommendationen ändrats.

Babysajter menar att livsmedel som kål och lök kan göra barnet oroligt - men förutom insjö- och Östersjöfisk menar livsmedels­verket bara att man ska vara försiktig med kosttillskott, örtprodukter och naturläkemedel.

Gingseng­produkter ska man undvika helt och helst ska man hålla sig borta från algprodukter eftersom de innehåller mycket jod.

- Det viktigaste är att äta ordentligt, säger Åsa Brugård Konde.

Hon menar att det att viktigt att inte banta när man ammar.

- Då frigör man gifter från den egna fettvävnaden som kan gå över till barnet. Det är naturligt att gå tillbaka i vikt efter en graviditet, men man behöver inte forcera det genom att äta extra lite.

Tackar inte nej

Eva-Karin Anderman tänker på att äta mer grönsaker och järnrik mat.

- Om jag blir serverad Öster­sjöfisk skulle jag inte tacka nej, men jag förstår att det inte är bra att äta det flera dagar i rad, säger hon.

Frida Emanuelsson.

Foto: Foto: Alexander Donka

Följer du alla rekommendationer för ammande kvinnor?

Frida Emanuelsson, 34, Kungsholmen i Stockholm med Juno, fem månader:
- Jag har inte kollat upp råden så noga, utan var noggrannare när jag var gravid. Insjöfisk äter jag inte i vilket fall som helst. I början när mitt barn var väldigt litet tänkte jag en del på att undvika kål och choklad.

 

Severine Axel.

Foto: Foto: Alexander Donka

Cecilia Westlund, 33, Kungsholmen i Stockholm med Axel, nio månader:
- Jag försöker att äta så allsidig kost som möjligt. Men jag äter nog ganska liknande som tidigare, förutom att jag inte äter lika mycket mjölkprodukter och insjöfisk.

 

Cecilia Westlund

Foto: Foto: Alexander Donka

Severine Axel, 37, Kungsholmen i Stockholm, med Hugo, fem månader, och Vincent, två och ett halvt år:
- Jag böljar inte i mig alkohol och om jag märker att barnet inte mår bra tänker jag på vad jag har ätit. Jag försöker att äta lite extra nyttigt, men jag överdriver inte på något sätt.