EXPRESSEN.SE
<span>Folkhälsomyndigheten råder alla som ligger i en riskgrupp att vaccinera sig.</span>

Folkhälsomyndigheten råder alla som ligger i en riskgrupp att vaccinera sig.

Foto: Christer Wahlgren

Visa i helskärm
1/1

Svininfluensan tillbaka: "kan vara början på större utbrott"

Svininfluensan 2016. Nyligen rapporterade norska medier att svininfluensan börjat sprida sig i Ålesund. Läkarna varnade för att ett större utbrott var på gång.

Nu har har 11 svenskar dött i årets influensa.

– Vi vill inte skrämmas. Men vi vill uppmana den som blir svårt sjuk, och exempelvis får svårt att andas, att kontakta sjukvården, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Expressen.

Sedan december har 12 personer dött i svininfluensan i Ryssland. I Iran har 112 människor mist livet och över 1000 personer vårdats på sjukhus.

Nyligen nådde H1N1-viruset norden.

För några veckor sedan fick fyra personer diagnosen i norska Ålesund och läkarna misstänker att ytterligare två är drabbade. Alla sex har placerades i isolering på Ålesunds sjukhus.

– Vi anser att detta kan vara början på ett större utbrott. Patienterna är vuxna, några äldre och har olika grader av underliggande sjukdom, säger infektionskonsulten Jørn-Åge Longva, till norska TV2.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot årets influensa

LÄS MER: Elva personer har dött i säsongens influensa

Svininfluensa 2016

Läkarna fick rätt. Hittills har elva svenskar dött i sviterna av influensan medan 121 intensivvårdats.

Viktigt att komma ihåg är att svininfluensan, som går under benämningen H1N1, i dag inte anses farligare än andra influensavirus.

Vaccinet vi använder idag har god täckning.

– Så tillhör man riskgrupperna ska man se till att vaccinera sig så fort som möjligt, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, till Hälsoliv.

Influensan brukar nå sin topp under februari månad.

LÄS MER: 8 tips för att boosta ditt immunförsvar