EXPRESSEN.SE

Stafylokocker drabbar fler än väntat

Allvarliga och dödliga infektioner som orsakas av gula stafylokocker är vanligare än man hittills trott.
Varje år insjuknar 3 000 svenskar, visar ny forskning.
Den gula stafylokocken, även kallad sjukhussjukan, är vanlig. Ungefär 20 procent av svenskarna bär bakterien i näsan och på huden, utan att den orsakar en infektion. Bland vårdpersonal är bärarna ännu fler. Oftast är bakterien ofarlig, men om den går in i kroppen via sår kan den orsaka exempelvis blodförgiftning.

Äldre i riskzonen

En studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att allvarliga infektioner drabbar 3 000 personer varje år, 1 000 fler än man tidigare trott. Under två år undersöktes samtliga allvarliga fall i Skaraborg. 157 patienter ingick i studien, som visade en dödlighet på 20 procent.
- Riskgrupper är framförallt äldre och dialyspatienter, säger överläkare Gunnar Jacobsson, som gjort studien, till TT.

"God hygien"

Han tycker att sjukvården borde bli bättre både på att hitta drabbade patienter och att informera allmänheten om bakterierna. Jacobsson förespråkar även ett vaccin, något som inte finns i dag.
- Den allmänna uppfattningen är att ett vaccin inte fungerar. Men vår forskning visar att de patienter som hade antikroppar klarade sig bättre, säger han. Bästa sättet att skydda sig mot sjukhussjuka är att hålla god hygien, speciellt om man har öppna sår.