Så slipper du smärta i dina fötter | Hälsoliv | Expressen
Nästan alla får problem med fötter eller fotleder någon gång i livet. Foto: iStockphotoNästan alla får problem med fötter eller fotleder någon gång i livet. Foto: iStockphoto
ANNONS:

Så slipper du smärta i dina fötter

 • Dela
 • Facebook
  XXXX
 • Twitter
 • Mejla
Miljoner svenskar lider av fotbesvär.
Mer än var fjärde vuxen har snedställd stortå, hallux valgus, enligt den senaste studien.
Men det finns hjälp att få. Nya skonsammare operationsmetoder tar bort både smärtan och knölen för gott.
- Sök hjälp i tid om du har besvär, säger ortopeden Sylvia Resch.
ANNONS:
FAKTA

Expertens bästa tips 


LYSSNA PÅ DINA FÖTTER. Använd sköna skor. Det finns ingen sko som är rätt för alla fötter.
BESIKTIGA FÖTTERNA IBLAND, precis som du besiktigar din bil. Då kan du upptäcka rodnader, förhårdnader och felställningar i tid. OM DU TRÄNAR - öka träningen successivt. Bygg upp styrkan gradvis. Den som häftigt börjar exempelvis löp- eller cykelträna får lätt problem med fötterna.

De vanligaste behandlingarna av hallux vargus


Operation. Den enda metoden som ger bestående effekt. Det finns över 100 olika operationsmetoder. Den vanligaste i Sverige vanligaste kallas Chevron ostoetomi. "90-95 procent blir nöjda med operationen. Och det är extremt ovanligt att man bli sämre."
Tåskena - används nattetid för att korrigera och avlasta tåleden: "Det kan kännas skönt att ha skenan på, men för de flesta gör den varken till eller från. Den gör ingen nytta i längden."
Rörelsebehandling av sjukgymnast eller kiropraktor samt fotgymnastik: "I princip borde man kunna få viss hjälp av att träna. Men problemet är att jag tror att man behöver träna för många timmar om dagen för att få effekt."
Bekväma rymliga skor: "Det är viktigt för att inte få värre besvär. Skomakare kan lästa ut skorna."
Inlägg: "Inlägg i skorna används för att avlasta foten."
Tåspridare - används dagtid för att avlasta när stortån trycker på pektån: "Tåspridare kan hjälpa dem som har ont av att stortån trycker mot pektån."

Nästan alla får problem med fötter eller fotleder någon gång i livet. Ett av de allra vanligaste fotbesvären är hallux valgus, snedställd stortå.
Australiska forskare har granskat 78 olika studier av hur vanligt problemet är. Resultaten, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Foot and Ankle Research visar att i genomsnitt 23 procent av befolkningen mellan 18 och 65 år och 36 procent av dem över 65 år har hallux valgus.
- De här siffrorna kan mycket väl stämma, de kanske till och med är i underkant, säger Sylvia Resch, ortoped vid universitetssjukhuset i Lund och specialist på hallux valgus.

"Man ska gå barfota"

Bland befolkningar där människor går barfota förekommer inte hallux valgus. Med skor på kan inte fotens muskler arbeta som de ska.
- Jag tycker att man ska gå barfota så mycket man kan och vifta med tårna. Gå gärna barfota inomhus. Och barns fötter ska inte stängas in i trånga skor mer än nödvändigt, säger Sylvia Resch.
Hallux valgus är ärftligt och ökar med åldern. Dubbelt så många kvinnor som män drabbas.
Att ha en knöl på foten kan verka som ett banalt problem, men det kan ställa till med ordentliga besvär. Knölen kan göra ont när man har skor på och det kan vara svårt att hitta skor som passar.
Förr var hallux valgus-operationer en smärtsam historia. Än i dag går det rykten om hur smärtsamt ingreppet är. Det stämmer inte, menar Sylvia Resch. Operationsteknikerna har förbättrats - i
dag kan man ofta operera utan stift och skruvar. Dessutom finns det bättre smärtstillande medel.
- Ingreppet kan ofta göras med lokalbedövning, man slipper narkos och kan gå hem från sjukhuset redan samma dag, säger Sylvia Resch.
Lotta Eriksson. Foto: Henrik Hansson

"En yxa genom foten"

En av många som lidit mycket av sin hallux valgus är Lotta Eriksson, 41,i Falun.
Hon började få problem redan i tonåren.
- Eftersom jag älskar löpning var det jättejobbigt. Det gjorde otroligt ont och kändes som om man högg en yxa genom foten, säger hon.
Problemen blev värre och när det till slut gjorde så ont att Lotta inte kunde fortsätta med löpningen bestämde hon sig för operation.
- Jag har inte ont längre även om jag fortfarande har en knöl kvar på foten,säger hon.
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:
Mest delat
Hetast på Facebook

  Rapportera textfel

  Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

  Felaktigt mejl
  Du måste fylla i en kommentar: