Så mår du bra - utan östrogen | Hälsoliv | Expressen
Lena Katarina Swanberg ratar östrogen. Hon har skrivit boken "Blod, svett och tårar - en ilsken bok om östrogen".Lena Katarina Swanberg ratar östrogen. Hon har skrivit boken "Blod, svett och tårar - en ilsken bok om östrogen". 
ANNONS:

Så mår du bra - utan östrogen

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla
Tro inte att östrogen är ett universalmedel mot allt ont.
Lita på att du själv kan känna vad som är bäst för dig och din kropp.
Det rådet ger Lena Katarina Swanberg, 55. Hon gick själv på myten om östrogen.
ANNONS:
FAKTA

Klimakteriet eller övergångsåldern.
Är den period i kvinnors liv då äggstockarna långsamt slutar att producera kvinnliga könshormoner och ägglossningen upphör.
Menopaus.
Den sista menstruationen.
Inträffar oftast mellan 48 och 52.
Testa dig själv.
Med apotekets klimakterietest (ett enkelt urinprov) får du svar på om du är i klimakteriet.
Symtom.
Långdragna, oregelbundna och ibland rikliga blödningar är ofta första tecknet.

En del kvinnor men långt- ifrån alla besväras i olika grad av värmevallningar och svettningar, huvudvärk, nedstämdhet, sömnsvårigheter, klåda i underlivet och torra slemhinnor.
Östrogen.
Samlingsnamn för en hel grupp kvinnliga könshormoner.
Östrogenet gör att kroppen bygger upp livmoderslemhinnan så att den en gång i månaden kan ta emot det befruktade ägget.
Östrogenet lindrar besvär med vallningar, svettningar, torra slemhinnor och förebygger benskörhet.
Men östrogenet ökar också risken för bröstcancer och livmodercancer vid långvarigt (mer än fem år) bruk, samt hjärtinfarkt, blodpropp, stroke och demens.

Läs mer
Det var en annons "Friska kvinnor 4565 år sökes" för en studie om effekten av hormon-preparat, som fick Lena Katarina Swanberg att gå i taket och skriva boken Blod, svett och tårar en ilsken bok om östrogen. På gynekologens inrådan provade hon att äta östrogen. Jag hade fortfarande mens, men trodde att det skulle göra mig lite lyckligare. Lena Katarina Swanberg mådde lika dåligt av östrogenet som hon en gång för länge sedan hade mått av p-pillren och slutade redan efter ett par månader. "Experiment på kvinnor" I dag vänder hon sig mot det ständiga medicinska experimenterandet med friska kvinnors kroppar som har pågått sedan 50-talet. Inte mot de kvinnor som har svåra besvär och blir hjälpta av östrogen. Kvinnor är aldrig bra som de är. Det finns alltid något som kan och ska förbättras. Det är en kulturellt betingad orättvisa som män aldrig råkar ut för, säger Lena Katarina Swanberg. Enligt henne behövs det inga stora förändringar av livsstilen för att man ska må bättre. Jag mår prima om jag får vara ifred, ta det lite lugnare ibland, äta min broccoli och ägna mig åt mig själv, säger hon. Östrogen ökar dessutom risken för bröstcancer, enligt en undersökning av mer än en miljon engelska kvinnor som publicerades i brittiska Lancet i början av augusti. Det är en mycket välgjord undersökning och den största som någonsin gjorts, säger Britt-Marie Landgren, professor i gynekologi på Huddinge universitetssjukhus. 19 fick bröstcancer De brittiska forskarna kom fram till att av 1 000 kvinnor som äter östrogen i kombination med gulkroppshormon i mer än fem år, får 19 kvinnor bröstcancer till följd av hormonersättningen. I Sverige får mer än 100 000 kvinnor den behandlingen. Vi har haft en period med övertro på östrogenets positiva effekter. Nu slår pendeln tillbaka, säger Britt-Marie Landgren, som ändå anser att de kvinnor som har svåra problem ska behandlas. Det är inte alla kvinnor som får besvär under klimakteriet. Var fjärde kvinna känner inte av det alls. Akupunktur och aktiv avslappning är alternativa behandlingsmetoder som har visat sig vara effektiva mot svettningar, säger Britt-Marie Landgren.
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: