Så får du släta ben utan smärta | Hälsoliv | Expressen
Släta ben i sommar. "Så fort det blir tillräckligt varmt åker shortsen på. Jag ska gå i kjol och shorts hela sommaren". Helen Alpstig, 45, som bor i Älta utanför Stockholm, är nöjd efter operationen som avlägsnade hennes åderbråck. Foto: ROBBAN ANDERSSONSläta ben i sommar. "Så fort det blir tillräckligt varmt åker shortsen på. Jag ska gå i kjol och shorts hela sommaren". Helen Alpstig, 45, som bor i Älta utanför Stockholm, är nöjd efter operationen som avlägsnade hennes åderbråck.  Foto: ROBBAN ANDERSSON
ANNONS:

Så får du släta ben utan smärta

 • Dela
 • Facebook
  XXXX
 • Twitter
 • Mejla

Ny, säkrare teknik gör det möjligt att operera bort åderbråck - utan att patienten får ärr eller smärtor efteråt.
- Jag gick en lång skogspromenad dagen efter operationen, berättar Helen Alpstig, 45.

ANNONS:
FAKTA

Man kan få en
operation betald
av landstinget om…
…åderbråcken har orsakat bensår
…om åderbråcken (förutom smärtor) orsakar svullnad/missfärgning av huden/eksem och en läkare bedömer
att man därför riskerar
att utveckla bensår


Problemet kan vara lika vanligt bland män
 Åderbråck på benen är vida (minst 4 millimeter) slingrande blodådror (vener). Uppstår genom att benens vener, som för blodet tillbaka till hjärtat, försvagas och att dess klaffar fungerar dåligt. Ådernät är millimetersmå blålila ännu ytligare kärl.
Orsaker till åderbråck: Gener, man ärver problemet. Övervikt, stillasittande och många graviditeter kan orsaka åderbråck.
- Vanligaste debutålder: Strax efter 30 (men man kan få åderbråck redan i tonåren).
- Man har trott att åderbråck är vanligare bland kvinnor men en studie från Skottland signalerar att problemet kan vara lika vanligt bland män. Men kvinnor söker oftare hjälp mot besvären.

DEN NYA TEKNIKEN


Kirurgen drar ut åderbråcken med en ”virknål”
 Med en ny teknik drar kirurgen ut åderbråcken med ett virknålsliknande instrument, via pyttesmå sticknål i huden. Man behöver inte sys efteråt, det blir inga ärr. Sen tar kirurgen bort den inre ven i underhudsfettet vars klaffar slutat fungera. Detta kan i dag göras med laser; kärlet hettas upp inifrån, skrumpnar och löses upp. Tekniken har prövats på cirka 80 000 patienter i USA och har praktiserats i Sverige i ett par år. Man kan även använda en ny mikrovågsteknik eller en skuminjektion för att förstöra kärlet.
Kostnad: Cirka 18 000 kronor per ben.
Man kan vanligtvis leva som vanligt efter operationen.


TRADITIONELLA TEKNIKEN


Med traditionell operationsteknik, ”stripping”, drar man ut den skadade venen. Detta kan leda till blåmärken och smärtor (framför allt i ljumsken) efteråt, och små ärr.
Kostnad: 10 000–15 000 kronor per ben.
Man kan behöva vara sjukskriven 1–2 veckor.

FÖRE. Åderbråcken tas bort med ny teknik, man behöver inte sys efteråt och kan gå som vanligt efter operationen. Bilderna är tagna före operationen och drygt ett halvår efter. (Benet på bilderna tillhör inte Helen Alpstig som intervjuas i artikeln.) Foto: Stockholm Venous CentreVar tredje svensk drabbas av buktande och slingrande åderbråck på benen.
Bråcken kan leda till att benen värker, kliar, pirrar och känns tunga. I svårare fall kan huden missfärgas eller bli hård, man kan få eksem. Obehandlade åderbråck är en EFTER. vanlig orsak till bensår bland äldre.
– Problemet har fortfarande låg status i vården i Sverige jämfört med länder som Italien, Spanien, Frankrike, säger Ingmar Wennström, kirurg på Stockholm Venous Centre, en specialistklinik för behandling av åderbråck.

Stort intresse

Kliniken opererar ungefär 1 500 patienter om året.
– Intresset är stort. Ungefär åtta av tio patienter är kvinnor, de flesta över 35 år.
Att operera bort åderbråck har tidigare orsakat smärtor och därpå sjukskrivning i kanske två veckor, och sedan ärr.
Med nya skonsamma tekniker kan de flesta leva som vanligt direkt efter operationen. Metoderna är också säkrare; tack vare ultraljud kan kirurgen se de inre skadorna och avlägsna dem.
Patienten sövs, och åderbråcken lirkas ut genom små hål i huden. Den skadade inre venen – som orsakar bråcken – ”bränns” bort med hjälp av laser.
– En annan ny teknik med mikrovågor i stället för laser är på gång, berättar Ingmar Wennström.
– Operation är den metod som har dokumenterat lägst återfallsrisk: 10 procent.

”Jag är helnöjd”

Helen Alpstig, 45, opererade ena benet med den nya lasertekniken på Stockholm Venous Centre i slutet på mars.
– Jag tog bort bråcken främst av kosmetiska skäl, säger Helen. Jag hade bubbliga bråck på halva låret och ner mot vaden. De hade vuxit de senaste tre åren, och jag började gå i allt shorts.
– Allt försvann, jag är helnöjd.
Helen kom till kliniken klockan 10 på förmiddagen.
– Halv tolv var jag färdigopererad. Jag kunde gå som vanligt direkt efteråt.
– Och nästa dag, en lördag, gick jag i skogen i två timmar.
Helen jobbade igen på måndagen, och på tisdagen tränade hon spinning.

Kunde jobba direkt

Birgitta Bohm, 58, har också opererat ett ben på kliniken. I hennes fall gjorde kirurgen ett snitt i knävecket och injicerade skum i kärlet ner mot foten.
– Jag flyger mycket och långt och har långa sammanträden i jobbet, och då blev mitt ben tungt och svullet på grund av bråcken, berättar hon.
– Jag kunde jobba dagen efter operationen. Bråcken försvann helt, metoden var dessutom smärtfri.

Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:
Mest delat
Hetast på Facebook

  Rapportera textfel

  Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

  Felaktigt mejl
  Du måste fylla i en kommentar: