Så enkelt sänker du ditt blodtryck | Hälsoliv | Expressen
Genom promenader och viss kostomläggning går det att sänka blodtrycket på bara två veckor.Genom promenader och viss kostomläggning går det att sänka blodtrycket på bara två veckor. 
ANNONS:

Så enkelt sänker du ditt blodtryck

 • Dela
 • Facebook
  XXXX
 • Twitter
 • Mejla
Ta en promenad efter jobbet och strunta i att salta maten - det kan rädda ditt liv. Genom enkla förändringar i vardagen kan tusentals svenskar sänka sitt blodtryck.
ANNONS:
Läs mer
Var fjärde vuxen svensk har förhöjt blodtryck - en folksjukdom som i värsta fall kan leda till stroke eller hjärtinfarkt.
Dessutom gör få symptom att många är drabbade utan att veta om det.
Men genom enkla förändringar i livsstilen kan blodtrycket sänkas utan mediciner.

Gå i raskt tempo

Den danska läkaren Jerk W Langer är aktuell med en guide som bygger på kostplanen DASH, Dietary approaches to stop hypertension.
Han menar att blodtrycket kan sänkas på bara två veckor.
- Gör två saker: Gå minst fem kilometer i raskt tempo var dag. För det andra ska du följa kostplanen som handlar om att äta frukt och grönt, fettsnåla mejeriprodukter, fullkornsprodukter och fisk. Samtidigt skär du ner på rött kött, sötsaker, alkohol, salt och läsk. Då börjar blodtrycket hos många falla redan efter 14 dagar, säger han.
Även Axel Carlsson på Karolinska institutet, som forskat om blodtryck, säger att kombinationen bra mat och motion kan sänka blodtrycket. Han varnar särskilt för saltet.
- Byt ut saltet mot ett mineralsalt som innehåller nyttiga salter och inget natrium, som är det som höjer blodtrycket, säger han.
Även om blodtrycket är lågt kan det vara läge att se över vanorna - den som befinner sig i riskzonen gör klokt i att tidigt börja förebygga ett högt blodtryck.
Stress, övervikt, rökning, högt alkoholintag, bukfetma och ärftliga anlag är faktorer som ökar risken att drabbas. Dessutom ökar risken för högt blodtryck med åldern.

Maratonlöpare

Jerk W Langer har själv högt blodtryck i familjen och följer i förebyggande syfte sin egen guide.
Dessutom är han maratonlöpare och springer därför regelbundet.
- Men om jag inte åt förnuftigt och motionerade hade jag helt säkert haft högt blodtryck, säger han.
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:
Mest delat
Hetast på Facebook

  Rapportera textfel

  Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

  Felaktigt mejl
  Du måste fylla i en kommentar: