EXPRESSEN.SE
Foto: Strzechowski Rafal
Visa i helskärm
1/1

Så blir du av med solfläckar

Allt fler kvinnor märker med ökad ålder och i samband med solning att vi plötsligt får stora pigmentfläckar i ansiktet. De är oftast större på sommaren då man är ute i solen och blir ljusare och mindre på vinterhalvåret. Men sommaren därpå kommer de tillbaka igen - i ännu större omfattning och så fortsätter det år efter år.

Fläckarna kan vara vita och bruna om vartannat. Har man riktig otur kan de mörka fläckarna på överläppen se ut som en mustasch på håll och pigmenteringen vid tinningarna som smuts och orenheter – en mardröm för många. Tack och lov är det i dag, genom avancerad forskning och specialprodukter inom hudvård, möjligt att behandla svåra solskador och både minska och i vissa fall helt utplåna pigmenteringen.

* Låt en hudläkare undersöka fläckarna för att bedöma vilken metod som passar varje pigmentering bäst. Vissa pigmentförändringar kan vara elakartade och då kan de fortsätta växa på djupet trots att de inte syns på ytan efter till exempel en laserbehandling.

Behandlingar som hjälper

Kemisk peeling. Kemisk peeling är samlingsnamn för en rad olika beprövade medicinska behandlingar som har till uppgift att förbättra hudens struktur. En kemisk peeling löser upp och tar bort skadad hud. Efter några dagar ömsar huden i ansiktet skinn och fjällar.
Alla pigmentfläckar som beror på hormonella förändringar bör behandlas med kemisk peeling, eftersom IPL och laser riskerar att förvärra pigmentfläckarna.

1.  TCA Peel (trichloroacetic acids) triklorättiksyra. 
TCA Peel är en kraftfull peeling som förnyar hela epidermis (överhuden) och ger en djupt kollagenstimulerande effekt. Cosmopeel (triklorättiksyra) Dermaceutic.
Pris:  3 000 kronor/Stureplanskliniken. Läs mer på www.stureplansklinken.se
2. AHA Peel (Alpa hydroxy acids). En kemisk peeling med koncentrerade frukt-, mjölk- och sockersyror som slipar hudens yttersta lager och stimulerar huden att bilda nya friska hudceller. En AHA-peeling sticker lite när syran penslas på och huden rodnar ett par dagar efteråt. Bäst resultat av en AHA-peeling får man i kombination med medicinska hudvårdsprodukter och Cosmeceuticals.
3. Spot peel (Aha-syra, idebenon, a-vitamin, kojicsyra). Spot peel är en kemisk peeling som arbetar både på solskadad hud och hormonella pigmenteringar. Den bleker pigmentet och stryper överproduktion av pigment.
Pris: 2 500 för en kur inklusive nattkräm på Selma City Spa. Läs mer på www.selmacityspa.se

Laserbehandling. Det finns flera olika laserbehandlingar men även olika lasermaskiner på marknaden med blandade resultat och prislägen.
Gå alltid till en större klinik som har råd att hålla sig med en mer avancerad lasermaskin (till exempel Fraxel, Trinity, Power lite, Vbeam, Elos med flera) som kan ge ett säkrare och bättre resultat. Billigare lasrar kan förvärra tillståndet och i stället aktivera pigmenteringen.

1 IPL.
Behandlar ojämnt pigmenterad solskadad hud, ålderspigmentfläckar och fräknar. IPL är en högintensiv ljuslampa som riktas mot pigmentfläckarna och ett handstycke som avger korta ljuspulser flyttas över huden. Efter behandlingen ser man hur pigmentfläckarna blir mörkare och inom ett par dagar stiger pigmentet mot hudytan som små, små svarta korn som stöts av. Ljusbehandlingar sticks lite och känns varma, men gör inte ont och ingen bedövning behövs. Huden kan dock vara svullen och rosafärgad i några veckor. Ibland kombineras eller skräddarsys behandling med både ljus och kemisk peeling. Inom två veckor har pigmentfläckarna försvunnit eller bleknat.
Pris: Enstaka fläck från 500 kronor och 3 200 kronor för helt ansikte/ Akademikliniken. Minst tre behandlingar rekommenderas. Läs mer på www.akademikliniken.se.
2 CO2-laserbehandling. Slipar huden. Både lokalbedövning och ibland narkos kan behövas om hela ansiktet behandlas. Huden blir svullen och röd, från ett par dagar och upp till några veckor beroende på behandling. Används främst för att ta bort födelsemärken och leverfläckar.
3 Fraxellaser. Ger upp till en miljon små laserpunkter vid varje behandling, omgivna av orörd hud. Denna fraktionella laserbehandling ger mycket snabbare läkning än om hela ytan hade varit behandlad samtidigt. Man utnyttjar kroppens naturliga läkningsprocesser för att skapa ny friskare och mer elastisk vävnad. Fungerar både till ansiktet och där huden är tunn på hals, dekolletage och händer.
Pris: 8 000 kronor för behandling av hela ansiktet. Minst tre behandlingar behövs/Stureplanskliniken. Läs mer på www.stureplanskliniken.se