EXPRESSEN.SE
Ballongmage? Så här kan du få hjälp.

Ballongmage? Så här kan du få hjälp.

Foto: Jupiter

Visa i helskärm
1/1

Problemet: Uppblåst mage

Känns din mage uppblåst som en ballong?
Det kan finnas flera orsaker.

Vad har du för magproblem?

Tack för din röst!

Vad har du för magproblem?

Kan bero på: Du äter fel fibrer


Problem: Svullen mage, förstoppad och/eller gasig.
Möjlig orsak: Det kan faktiskt vara så att du äter för mycket hårda fibrer! Fibrer sägs vara bra, men inte för alla. Och det är skillnad på fibrer från sädesslag och från frukt och grönt.
Lösning: Dra ner på eller uteslut helt hårda fibrer, i form av fullkornsspannmål av vete, råg och kli. Ät i stället mer grönsaker, rotfrukter, frukt och baljväxter och havregryn – om det funkar för dig. Lägg till två matskedar linfrö eller psylliumfrö per dag om du är hård i magen. Drick ordentligt med vatten till. Du kan också testa att äta mindre mjölprodukter och att lägga till probiotika, som är nyttiga bakterier för magen.
Varför: Bakterierna i mag-tarmkanalen mår ofta bättre av vattenlösliga fibrer som finns i frukt och grönt eftersom dessa fibrer är mer lättsmälta. Om bakterierna i magen är i obalans, eller inte klarar att smälta maten, så kan du få en uppsvullen mage.
Vem gäller det: Dig som tycker att du äter nyttigt och fiberrikt men ändå har svullen, gasig och förstoppad mage.
Kostnad: Ingen större kostnad för maten, du bara väljer andra varor. Som probiotika bör du satsa på ett preparat med höga halter av bakterier. På förpackningen ska det framgå vilken typ av bakterier och från vilken bakteriesläkt och familj som de kommer.
Läs mer: www.kostgajden.se, www.kostdoktorn.se, www.netdoktor.se.


Kan bero på: Du tål inte laktos


Problem: Gasig, utspänd och bullrig mage. Magknip ibland efter måltider. Eventuellt också vattnig diarré eller hård mage.
Möjlig orsak: Du kan ha svårt att bryta ner laktosen i mjölk, mjölsockret.
Lösning: Testa att byta ut alla vanliga mjölkprodukter mot laktosfria alternativ under ett par veckor. Skriv gärna ner vad du äter och hur magen reagerar, både innan du byter produkter och efter. Efter några veckor kan du pröva att dricka ett stort glas mjölk och se hur magen reagerar. Byt framför allt ut vanlig mjölk, choklad, glass och grädde med låg fetthalt eftersom dessa produkter innehåller högst halter av laktos. Yoghurt och filmjölk innehåller mindre laktos och deras bakteriekulturer hjälper dessutom till i spjälkningen av laktos. Hårdost, smör och Bregott innehåller nästan ingen laktos och kan ätas av de flesta som inte är väldigt laktoskänsliga. Keso, mozzarella och fetaost kan funka i maten. Ju högre fetthalt en produkt har, desto lägre halt laktos. Därför kan små mängder grädde och crème fraîche funka. Ta inte bort mjölkprodukter helt eftersom mjölk innehåller kalcium som stärker ditt skelett. Välj laktosfria produkter i stället. Du kan också testa att ta laktastabletter (receptfritt på apoteket) om du vid något tillfälle har svårt att undvika mjölkprodukter.
Varför: Hos en laktoskänslig person klarar tunntarmens slemhinna inte av att bryta ner mjölksocker (laktos). Det beror på att man har för låg halt av enzymet laktas. Utan laktas går det ospjälkade mjölksockret vidare till tjocktarmen där det börjar jäsa. Om din bråkiga och svullna mage beror på att du är laktoskänslig blir den platt och lugn om du utesluter produkter med höga halter av mjölksocker. Det skadar inte mag-tarmkanalen att äta produkter med laktos fast du är känslig, men det ger obehag.
Vem gäller det: Även om du klarade laktos utmärkt som barn kan du få problem i vuxen ålder. Tänk på att känsligheten varierar mellan individer, pröva dig fram till hur pass bra du tål mjölksocker. Har du obehandlad celiaki (glutenintolerans) kan tarmen ha skadats så att du tillfälligt inte klarar av laktos.
Kostnad: Laktosfria mjölkprodukter, sojamjölk och liknande är lite dyrare än vanliga mjölkprodukter, därför kan dina matkostnader bli något högre.
Läs mer: www.karolinska.se, www.valio.se, www.apoteket.se, www.mjolkframjandet.se.
 

Kan bero på: För mycket gluten


Problem
: Magen är ofta uppsvullen och gasig eller ömmar. Du kan också känna dig illamående eller utan aptit. Kanske också förstoppning eller diarré, trötthet och eventuell viktnedgång.
Möjlig orsak: Du kan vara känslig för proteinet gluten som finns i bröd och pasta bland annat.
Lösning: Pröva att utesluta vete, korn och råg ur din kost. Läs noga på alla förpackningar, många produkter innehåller något av detta. Byt till speciella produkter utan gluten, till exempel glutenfri pasta. Eller ät potatis, ris, hirs, polentagryn, potatis och majs som är naturligt glutenfritt. Måttliga mängder av havre brukar också funka.
Varför: Om du är glutenintolerant och fortsätter att äta gluten så skadas tarmens slemhinna och du kan drabbas av nedsatt fertilitet, vitamin-, mineral- och blodbrist, benskörhet och depression. Dessutom kommer magen att fortsätta att krångla.
Vem gäller det: Dig som misstänker att din svullna mage kan bero på att du har glutenintolerans (celiaki).
Kostnad: Konstgjorda glutenfria produkter är betydligt dyrare än vanliga produkter. Matkostnaden kan därför bli högre. Men många moderna dieter, som LCHF och Isodieten, är helt glutenfria – utan att innehålla speciella glutenfria produkter.
Läs mer: www.celiaki.se, www.karolinska.se.