EXPRESSEN.SE

Foto: Merve Tãéâ rkan

Visa i helskärm
1/1

"Ögonen kan fastna om man tittar i kors"

Vad vet du om dina ögon? Kanske att läsning i dålig belysning ger sämre syn. Eller att morötter är bra för dem.

Men vad är en myt och vad är sanning?

Att läsa i dålig belysning ger sämre syn. FALSKT

Det försämrar inte synen, men det är jobbigare för ögonen eftersom du måste anstränga dem mer. Det är samma sak om du sitter nära datorskärmen eller läser på kort avstånd när det är ljust.

 

Att vänta med att skaffa glasögon gör synen ännu sämre. FALSKT

Synen blir inte sämre, men det blir mer ansträngande eftersom ögonen får jobba mer.

 

Blåbär och morötter är bra för ögonen. SANT

Antioxidanter som finns i blåbär och betakaroten som finns i morötter är bra för ögonen, precis som omega 3-fetter som finns i fisk och skaldjur. Både antioxidanter och omega 3-fetter är bra för näthinnan och för att motverka torra ögon. Har du svårt att få i dig det rekommenderade dagsintaget finns speciella vitamintabletter med bland annat vitamin C och E, betakaroten, zink och koppar. Omega 3-fetter finns också i tablettform. Dock förbättrar varken omega 3-fetter eller antioxidanter synen.

 

Datorer kan skada ögonen. FALSKT

Om du sitter mycket framför datorn använder du ögonen och synen på nära håll, men inte på långt håll. Det kan vara ansträngande för ögonen, men är inte skadligt. Att använda synen på långt håll gör att ögonen är i avslappnat läge. Om du använder ögonen mycket på nära håll kan du få tillfälliga låsningar i ögonen om du har tendens till det. Då får ögonen svårt att ställa om från seende på nära och långt håll. Det kan du behöva träna på för att undvika problem.

 

När man skaffar glasögon blir synen sämre. FALSKT

Du kan uppleva det som att synen blivit sämre, men det stämmer inte. Däremot vänjer man sig vid att ha glasögon. Då orkar man inte anstränga ögonen lika mycket som man gjorde när man såg lika dåligt men inte hade glasögon.

 

Man kan få ögoninfektioner av kontaktlinser. SANT

Du som använder linser kan få ögoninfektioner. Men de beror till stor del inte på linserna i sig utan på att de är dåligt rengjorda eller andra faktorer som har att göra med skötseln av dina linser.

 

Ögonen kan fastna om man tittar i kors. FALSKT

Nej, ögonen kan inte fastna i en permanent skelning. Det är skillnad på frivillig skelning, som att titta i kors, och medfödd skelning. Vad medfödd skelning orsakas av är oftast okänt, men det kan vara ärftligt.

 

Fler är närsynta nu än förr. SANT

Det sägs att fler är närsynta i dag och att det kan bero på att vi gör allt fler saker på nära håll, till exempel sitter framför datorn eller läser. Då övar vi oss mer på att se på nära håll. Kraven är annorlunda nu, jämfört med förr när det inte var så mycket närarbete. Vi har också blivit bättre på att upptäcka synfel. Det gör att fler får glasögon eller linser.

 

Alla kan behöva göra en synundersökning. SANT

Att göra en grundlig synundersökning kan vara bra för alla, även för dig som är yngre och inte har några problem i dag. De resultat du får av undersökningen kan nämligen användas som referensvärden när du blir äldre och din syn försämras. Är du äldre är det bra att kolla ögonen regelbundet, ungefär som en hälsokontroll eller ett tandläkarbesök. Då kan synförändringar eller ögonsjukdomar upptäckas i god tid och behandlas innan de blivit allvarliga.

 

Källor: Git Grönvall, Leg optiker på Skjöld/Skjöld&Grönvall, medocular.se.