Nya supermetoden mot ballongmage | Hälsoliv | Expressen
Mag-lugn. Maria, 28, blev hjälpt av den nya behandlingen mot ballongmage. "Det är fantastiskt. Nu kan jag göra sådant jag förr undvek för magens skull, som att träna, dricka vin och äta kryddad mat", säger hon. Foto: MARTINA HUBERMag-lugn. Maria, 28, blev hjälpt av den nya behandlingen mot ballongmage. "Det är fantastiskt. Nu kan jag göra sådant jag förr undvek för magens skull, som att träna, dricka vin och äta kryddad mat", säger hon.  Foto: MARTINA HUBER
ANNONS:

Nya supermetoden mot ballongmage

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla

Svullen mage, toaspring, illamående och magknip. Två miljoner svenskar plågas av ballongmage, IBS. Nu finns en ny svensk behandling som hjälper på bara tio veckor.
- Vi har fått fantastiska resultat. Nu ska vi testa att behandla över internet, säger psykologen Brjánn Ljótsson.

ANNONS:
FAKTA

7 TIPS FÖR ATT SLIPPA BESVÄREN:


1) RANNSAKA DIG SJÄLV
Många IBS-drabbade är fixerade vid tanken ”Om jag gör detta kommer jag att bajsa på mig”. Rannsaka dig själv. Hur ofta har det hänt egentligen? Rädslan står sällan i proportion till risken.

2) UTMANA DIG

Utmana de vanor du skapat för att kontrollera dina IBS-symtom och gör ”tokiga” saker. Prova att göra annorlunda och se vad som händer.

3) GENOMFÖR DET DU PLANERAT

Prova att göra något du normalt inte gör när du har symtom. Om du exempelvis tänkt ställa in en fest – gå på den ändå. Fokusera på det du faktiskt klarade av att göra.

4) ACCEPTERA SYMPTOMEN
Försök att acceptera dina symtom i stället för att bekämpa dem. Mindfulness, så kallad medveten närvaro, kan hjälpa dig att få ett mer neutralt förhållningssätt till dina symtom.

5) SÖK EFTER HJÄLP

En KBT-terapeut kan hjälpa dig på vägen. Du kan också be om en remiss via din husläkare. Forskarna på KI tar emot patienter till internetbehandlingen just nu, gå in på: www.internetpsykiatri.se/ibs.

6) LÄS PÅ

I dag finns ingen självhjälpsbok mot IBS, men du kan ha nytta av annan KBT-litteratur exempelvis ”Ingen panik – en självhjälpsbok” av Per Carlbring och Åsa Hanell.

7) VÄLJ BEHANDLING

Vissa läkemedel, exempelvis antidepressiva, kramplösande, stoppande och laxerande kan lindra IBS. Hypnos har visat sig ha goda effekter, och vissa patienter upplever att magskola och andningsövningar är till hjälp.


Testa dig


Har du den nya folksjukdomen?

Har du ont – ibland mycket kraftiga smärtor – i magen före tarmtömning?

Är avföringen då lösare eller hårdare än normalt?

Kommer avföringen oftare eller mer sällan än normalt?

Känns det som om du inte tömt tarmen trots att du varit på toaletten?

Lättar obehaget efter att du varit på toaletten?

Om du har svarat ”ja” på två eller fler frågorna är det troligt att du har IBS. Sök läkarhjälp!Lider du av besvär med magen?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Lider du av besvär med magen?

Läs mer

IBS, irritable bowel syndrome, är en dold folksjukdom. En ännu opublicerad svensk studie, som Brjann Ljótsson gjort i samarbete med Karolinska institutet, visar att kognitiv beteendeterapi, KBT, är en mycket effektiv behandling. Elva patienter med IBS har genomgått gruppbehandling under tio veckor.
Vid en uppföljning efter sex månader visar de preliminära resultaten att deras magbesvär minskat med i snitt 64 procent.


Helt symtomfria

- Vissa blev faktiskt helt symtomfria.
- Det är rätt fantastiskt, eftersom IBS anses vara en kronisk sjukdom. Det finns inget läkemedel mot IBS som är så effektivt, säger Brjánn Ljótsson.
Många som är drabbade av IBS blir väldigt handikappade i vardagslivet.
Magen styr livet - vad man kan äta och dricka, om man kan gå till jobbet eller skolan, om man kan ha sex, gå på festen eller åka iväg på resan.
- Det blir väldigt starkt fokus på magen och mycket oro. Och den här oron leder i sig till att man får ökade symtom från magen.
Syftet med KBT-behandlingen är att de drabbade ska acceptera och avdramatisera sina magproblem.
- De tar kontrollen själva, i stället för att låta magen styra livet.


Behandling på internet

Nu startar Brjánn Ljótsson, i samarbete med Karolinska institutet, en studie av KBT-behandling via internet.Det vore en stor fördel att kunna erbjuda internetbehandling. Då kan fler IBS-drabbade få hjälp, säger Brjánn Ljótsson.

Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: