EXPRESSEN.SE

Foto: Torsten Pamp

Visa i helskärm
1/1

Ny studie: Frukt gör dig fet

Under alla år har vi fått lära oss hur nyttigt det är med frukt. Och att äta frukt och grönsaker är ett bra sätt att gå ner i vikt. Men det är precis tvärtom, hävdar överläkare Christer Enkvist i Trollhättan. Man blir fet av frukt.
Efter en ny studie går det knappast att hävda att det skulle vara så oerhört nyttigt, som Livsmedelsverket påstår, menar Christer Enkvist, överläkare i Trollhättan och medicinsk rådgivare vid Västra Götalandsregionen i en debattartikel i DN.

Insulinkickar

– Frukt som mellanmål är förmodligen direkt skadligt genom att det ger oss insulinkickar, som bland annat hela tiden ökar fettbildningen i kroppen och gör att vi blir fetare och fetare, menar Chrsiter Enkvist.
Frukt innehåller fruktos. Och fruktos har visat sig skapa bukfetma och mer insulinresistens – ett förstadium till diabetes, menar Christer Enkvist. Han stödjer sig bland annat på en artikel i medicintidskriften Journal of Clinical Investigation, om en vetenskaplig studie.

Fruktkorgar är dåligt

– Alla tusentals fruktkorgar som står framme på så många svenska arbetsplatser som en fri löneförmån är förmodligen direkt sjukdoms- och fetmaskapande, skriver Christer Enkvist.
Den amerikanska undersökningen gjordes visserligen på läskedrycker som innehöll fruktos som sötningsmedel, men Christer Enkvist menar att det inte spelar någon roll. Fruktos är fruktos oavsett om den finns i frukt eller läsk.