EXPRESSEN.SE
Behandlingen sker genom att ett virus sprutas in i en tumör. Viruset "spränger" sedan cancercellerna, och sprider sig till andra cancerceller. Sedan angriper immunsystemet dem.

Behandlingen sker genom att ett virus sprutas in i en tumör. Viruset "spränger" sedan cancercellerna, och sprider sig till andra cancerceller. Sedan angriper immunsystemet dem.

Foto: Uppsala universitet

Visa i helskärm
1/1

Ny behandling kan testas på människor

En ny cancerbehandling har fått grönt ljus för att börja testas på människor.

Behandlingen sker genom att ett virus "spränger sönder" cancerceller.

– Vi har kört diverse försök på möss, och det ser spännande ut där, säger professorn Magnus Essand.

Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat ett nytt sätt att behandla cancer av sorten neuroendokrin cancer. De har nu fått klartecken från Läkemedelsverket och den regionala etikprövningsnämnden i Uppsala att börja testa behandlingen på människor, som kommer att starta redan i februari.

– Det känns både bra och spännande, och lite pirrigt, säger Magnus Essand, professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patolog vid Uppsala universitet.

Har tidigare prövats på möss

Han är en av dem som varit med och tagit fram den nya behandlingen. Behandlingen sker genom att ett virus sprutas in i en tumör. Viruset "spränger" sedan cancercellerna, och sprider sig till andra cancerceller. Sedan angriper immunsystemet dem.

Viruset är modifierat av forskarna så att det bara ska kunna skada tumörceller. Friska celler ska alltså inte påverkas.

Behandlingen har tidigare provats på möss.

– I de allra flesta fall så lyckas vi göra oss av med de främmande partierna. Det är bara att hålla tummarna att det håller hela vägen, säger Magnus Essand.

Ingen bot i dagsläget

Behandlingen kommer först att ske via en så kallad Fas 1-studie. Låga doser av viruset kommer att ges till patienterna för att säkerställa att metoden är säker. Sedan kommer dosen att öka stegvis.

– Vi tror förstås att det inte ska vara någon fara. Vi har ju gjort mycket tester innan, säger Magnus Essand.

En person har redan skrivit på ett kontrakt för att börja med behandlingen. Vad behandlingen kan ge för resultat är ännu inte helt säkert.

– Jag vågar inte säga att vi hoppas på någon bot i dagsläget. Men förhoppningsvis att man stabiliserar och på så sätt förlänger den tid man kan känna sig frisk, säger han.

Tävling om namnet

För att kunna finansiera sitt arbete fick de hjälp av den brittiske journalisten Alexander Masters att starta upp en crowd-fundinginsamling år 2012. De startade också en tävling: behandlingen skulle uppkallas efter den person som skänkte tillräckligt med pengar för att behandlingen skulle kunna börja.

– Det händer att astronomer hittar någon stenbumling i rymden och så går de ut och säger att om någon skulle donera pengar så kan den här stenbumlingen bli uppkallad efter dem. Men just inom medicinen är det första gången, säger Magnus Essand.

Det var en entreprenör vid namn Vince Hamilton som vann tävlingen och behandlingen kommer därför att heta "AdVince".