EXPRESSEN.SE

Foto: Thinkstock

Visa i helskärm
1/1

Njut av goda kakor och bröd med LCHF

Du kan fortsätta att baka bröd och kakor trots att du äter LCHF. Det gäller bara att välja rätt mjöl. Kostrådgivaren och LCHF-experten Anna Hallén guidar dig till bra val.

Undvik dessa!

Vetemjöl

Finmalet och siktat mjöl av vete med hög halt av gluten. Används i de flesta typer av ljusa bröd, pizza, kakor och mycket annat.

"Vetegluten verkar vara det som är värst för kroppen. Många får problem med magen av det. Vetemjöl innehåller också mycket snabba kolhydrater som höjer ditt blodsocker rejält. För sockerberoende kan vetemjöl vara en värre trigger än socker."

Rågmjöl

Fullkornsmjöl av råg där hela kärnan används. Finns ofta i knäckebröd och surdegsbröd.

"De flesta magar klarar rågmjöl bättre än vetemjöl, men det innehåller ändå mycket kolhydrater. Kombineras det med surdeg blir det något bättre, men det är inget för den som vill äta LCHF."

Havremjöl

Tillverkas av havregryn som mals till ett mjöl. Kan vara glutenfritt. Används oftast i bröd och kakor med andra mjölsorter.

"Är bättre för magen och innehåller mer fett och protein än andra mjölsorter, men fortfarande stor andel kolhydrater som höjer blodsockret."

Fullkornsmjöl/grahamsmjöl

Mjöl som innehåller hela spannmålskornet, det vill säga hela kärnan mals ner till ett mjöl.

"Har lite lägre GI-värde på grund av att det innehåller skaldelar som ger mer fibrer. Men många magar gillar inte dessa fibrer och då blir du gasig och svullen."

Sojamjöl

Tillverkas av sojabönor som mals till ett mjöl. Används till exempel till välling gröt, bröd, såser, pannkakor och vegetariska rätter. Av sojamjöl kan man också göra sojamjölk.

"Sojabönor är inte en del av LCHF. Sojaproteiner kan ha samma påverkan på kroppen som vetegluten, det innehåller en del omega 6-fett och fytoöstrogen som jag inte tycker är bra att få i sig."

Undvik också: Bovetemjöl, potatismjöl och majsmjöl som alla har högt kolhydratinnehåll.

 

Välj dessa mjölsorter i stället:

Mandelmjöl

Vad: Mjöl av malda mandlar. Har en mild smak och kan ersätta vetemjöl i bröd och kakor.

"Ett bra alternativ som innehåller mineraler som magnesium och zink. Tänk på att det kan vara svårt att byta ut vetemjöl mot mandelmjöl rakt av, pröva dig fram eller använd en kokbok med LCHF-recept. Det du bakar blir något mer kompakt med mandelmjöl."

Kokosmjöl

Vad: Tillverkas av kokosnötens innehåll. Det pressas och torkas och mals till ett mjöl. Det är inte samma sak som malda kokosflingor.

"Är ännu mer kompakt än mandelmjöl, suger därför åt sig en del vätska och kan göra att det du bakar blir torrt. Blanda gärna med mandelmjöl för att få en bra konsistens."

Bakerix

Vad: En blandning av mandelmjöl och kokosmjöl samt bakpulver. Kan användas i stället för vetemjöl till bullar, bröd och kakor.

"Funkar som vetemjöl och resultatet blir nästan som helt vanligt bröd. En bra och enkel produkt."

Hasselnötsmjöl

Vad: Mjöl tillverkat av rostade och malda hasselnötter. Passar ej nötallergiker.

"Smakar mer nöt än mandel- och kokosmjöl som är mer neutrala i smaken. Har samma bakegenskaper som mandelmjöl."

Fiberhusk

Vad: Ett mjöl som är tillverkat av malda skal från psylliumfrön. Har bindande egenskaper.

"Jättebra att använda som bindningsmedel, men det går inte att göra bröd på enbart detta mjöl. Använd till exempel i pannkakor eller pajbotten tillsammans med ägg, grädde och ost."