Naglar, hud och hår avslöjar hur du mår | Hälsoliv | Expressen
TAPPADE HÅRET. Eva Sartorius, 48, från Stockholm började plötsligt att tappa hår. Det visade sig att hon led av sjukdomen hypotyreos. Det är vanligt att sjukdomar ger symptom på naglar, hår och hud. Foto: Jörgen HildebrandtTAPPADE HÅRET. Eva Sartorius, 48, från Stockholm började plötsligt att tappa hår. Det visade sig att hon led av sjukdomen hypotyreos. Det är vanligt att sjukdomar ger symptom på naglar, hår och hud.  Foto: Jörgen Hildebrandt
ANNONS:

Naglar, hud och hår avslöjar hur du mår

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla

Har du missfärgade naglar och irriterad hy? Har håret blivit tunt och risigt?
Det kan röra sig om en dold sjukdom.
- Rätt som det var tappade jag massvis med hår, berättar Eva Sartorius, 48, från Stockholm.

ANNONS:
Läs mer

Lennart Emtestam, professor vid Karoliska sjukhusets hudklinik i Stockholm. Foto: Ulf Sirborn
Det visade sig att Eva led av sjukdomen hypothyrios: brist på sköldkörtelhormon.
Att plötsligt börja tappa hår, brukar vara ett tecken på att allt inte står rätt till i kroppen. Men Eva Sartorius trodde att det berodde på klimakteriet.
– Jag fattade inte först. Men sedan började jag få sprickor i huden på fötterna och då insåg jag att jag behövde gå och ta blodprov.

Inte längre trött

Eva Sartorius hade brist på sköldkörtelhormon, en sjukdom som är vanlig framför allt bland kvinnor. Behandlas den inte kan sjukdomen i förlängningen leda till åderförfettning.
– Nu tar jag ett hormonpiller om dagen. Håret har blivit tjockt igen, huden är fin och jag är inte trött längre, säger Eva Sartorius.
Enligt Lennart Emtestam, professor vid  Karoliska sjukhusets hudklinik i Stockholm, är det vanligt att sjukdomar ger symptom på håret, huden och naglarna.
– Huden kroppens spegel. Vi ser ofta på patienters utslag vilka inre sjukdomar man kan misstänka.

Kan vara cancer

En svag gul ton i hyn kan vara helt normalt. Men riktigt gul hy är symptom på en dåligt fungerande galla och lever. Får man en brun rand under nageln, kan det handla om cancer och då bör man uppsöka läkare – förutsatt att händerna är ordentligt tvättade.

Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: