Munbakterie kan öka risk för hjärtsjukdom | Hälsoliv | Expressen
Produktionsledaren Anette Granath, 55, från Lidingö är noga med sina tänder. "Jag använder tandtråd några gånger i veckan och kör alltid med eltandborste. Foto: Ylwa Yngvesson Produktionsledaren Anette Granath, 55, från Lidingö är noga med sina tänder. "Jag använder tandtråd några gånger i veckan och kör alltid med eltandborste. Foto: Ylwa Yngvesson
ANNONS:

Munbakterie kan öka risk för hjärtsjukdom

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla

En ny bakterie som kopplas samman med hjärtkärlsjukdom och hjärnhinneinflammation har hittats.

Bakterien finns naturligt i munnen, men kan ta sig ut i blodet via blödande tandkött.

- Praktiskt taget alla vuxna i dag har mer eller mindre blödande tandkött, säger Gunnar Dahlén, professor i oral mikrobiologi.

ANNONS:
Farlig om den kommer ut i blodomloppet

Bakterien Streptococcus tigurinus har fått sitt namn efter regionen i Zürich där den först upptäcktes.

Enligt forskarna vid institutet för medicinsk mikrobiologi vid University of Zurich har bakterien ett starkt samband med andra streptokocker som finns naturligt i våra munnar och kan bli farlig först om den kommer ut i blodomloppet.

Den kopplas samman med hjärtkärlsjukdom och hjärnhinneinflammation. "Bakterien verkar ha en inbyggd kraft att orsaka svår sjukdom och därför är det viktigt att vi är medvetna om den", säger doktor Andrea Zbinden vid University of Zurich till vetenskapssajten Alpha-Galileo.org.

Källor: University of Zurich och AlphaGalileo.org.

Det är forskare vid universitetet i Zürich som har upptäckt den nya bakterien Streptococcus tigurinus. Den fanns i blodet hos patienter som hade hjärnhinneinflammation och inflammationer i hjärtklaffarna eller ryggraden. Bakterien tros ha tagit sig in i patienternas blodsystem via blödande tandkött.

- Att identifiera bakterien är avgörande för att kunna spåra dess spridning. Nu måste vi forska om hur Streptococcus tigurinus sprider sjukdom så att patienter som smittats snabbt kan behandlas med rätt medicin, förklarar doktor Andrea Zbinden för vetenskapssajten AlphaGalileo.org.

Hjärtkärlsjukdomar är den största dödsorsaken i västvärlden. Och den nyupptäckta bakterien som finns naturligt i munhålan hos de flesta är bara en av många hundra olika bakterier som kan vara farliga om de kommer ut i blodbanan. Sjuk mun.  Sjuk mun.

Bakterier från andra ställen

Streptokocker, som den nya bakterien tigurinus tillhör, är sannolikt värst då de har en sällsynt förmåga att klibba sig till ytor som exempelvis kärlväggarna.

Professor Gunnar Dahlén vid Göteborgs universitet påpekar att man vid hjärtkärlsjukdom ofta hittar bakterier från andra ställen än munhålan, men blödande tandkött, muntorrhet och tandlossning är riskfaktorer.

- Symptomen på blödande tandkött kan variera från att det blöder när man borstar tänderna till när man använder tandtråd eller tandpetare, berättar Gunnar Dahlén.

"Grundlägg goda vanor" Frisk mun.  Frisk mun.

Hos unga, friska personer klarar kroppen i allmänhet av att ta hand om de farliga bakterierna från munnen.

- Men äldre personer som har tandlossning och samtidigt har diabetes eller andra systemiska sjukdomar löper större risk och kan få blodproppar och hjärtsjukdomar när blodplättarna som ett slags självförsvar klibbar ihop sig, säger Gunnar Dahlén.

Hur undviker man bäst att farliga bakterier letar sig ut i blodsystemet?

- Den absolut bästa åtgärden är en god munhygien. Det är extra viktigt hos äldre som kanske har fyllningar, kronor, broar, implantat och proteser i munnen, men yngre personer kan förebygga sjukdom genom att grundlägga goda vanor, säger Gunnar Dahlén.

Så håller du munnen ren från farliga bakterier

Gör rent tänderna två gånger om dagen.

Använd eltandborste, tandtråd och mellanrumstandborste.

Gå regelbundet till tandhygienist.

Källa: Gunnar Dahlén, professor i oral mikrobiologi vid Göteborgs universitet.

Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:

Har du problem med ballongmage?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Har du problem med ballongmage?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: