EXPRESSEN.SE
Stressrelaterat. Nu har Maria Ek fått stopp på sitt skenande hjärta. Hon är övertygad om att stress utlöste hjärtrusningarna.

Stressrelaterat. Nu har Maria Ek fått stopp på sitt skenande hjärta. Hon är övertygad om att stress utlöste hjärtrusningarna.

Foto: Marcus Bryngelsson

Visa i helskärm
1/1

Maria: Jag fick hjärtflimmer

Maria Ek hade just fyllt 30 när hon drabbades av hjärtrusning.
- Det var en chock. Det var som att kroppen sade stopp.
Maria Ek startade egen firma, planerade för en flytt, tog hand om tvååriga Inez och hade dessutom en extremt långvarig förkylning. En lördagsmorgon i februari i år sade hjärtat stopp.
– Hjärtat slog snabbt, jag fick jobbigt att andas och var tvungen att sätta mig ned. När det gick över i oregelbunden rytm blev jag med ens jättetrött.
Maria ringde sjukvårdsupplysningen som gav henne rådet att åka till akuten.
På sjukhuset konstaterades att Maria hade hjärtflimmer. Hon lades in över natten och fick mediciner för att lugna ned hjärtat.
– Det var skönt, då kunde jag andas lugnt igen.

Fick elchocker

Maria Ek fick åka hem, ta mediciner och vänta på tid för en elkonvertering, en liten elchock för att återställa hjärtats rytm.
Efter att ha varit mycket fysiskt aktiv både på jobbet och fritiden, med klättring och löpning, orkade Maria knappt gå uppför en backe.
– Det var ju jättekonstigt och svårt mentalt. När jag, 30 år gammal, fick åka färdtjänst med min dotter tyckte jag att jag nått botten.
Blev bättre
Men Maria blev bättre och bättre och kunde så småningom börja arbeta. Och i torsdags förra veckan genomgick hon den efterlängtade elkonverteringen.
– Det känns jätteskönt. Hjärtat slår lugnt och jag kan röra mig och gå ut och gå igen.
Själv är hon övertygad om att det var stress och överbelastning som utlöste hjärtrusningen.
– Nu är jag noga med att sova ordentligt och se till att jag får återhämta mig efter psykisk eller psykisk ansträngning. Och jag hoppas kunna komma i gång med träningen snart.