Maria: Jag fick hjärtflimmer | Hälsoliv | Expressen
Stressrelaterat. Nu har Maria Ek fått stopp på sitt skenande hjärta. Hon är övertygad om att stress utlöste hjärtrusningarna. Foto: Marcus BryngelssonStressrelaterat. Nu har Maria Ek fått stopp på sitt skenande hjärta. Hon är övertygad om att stress utlöste hjärtrusningarna.  Foto: Marcus Bryngelsson
ANNONS:

Maria: Jag fick hjärtflimmer

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla
Maria Ek hade just fyllt 30 när hon drabbades av hjärtrusning.
- Det var en chock. Det var som att kroppen sade stopp.
ANNONS:
FAKTA

Hjärtflimmer

Kvinnor och män i alla åldrar kan drabbas av hjärtflimmer. Risken ökar med stigande ålder.

Tidigare hjärtsjukdomar, klaffel, infektioner, för mycket alkohol, högt blodtryck, diabetes, övervikt, extrem stress och ämnesomsättningsproblem är några utlösande faktorer.

Hjärtflimmer kan behandlas med elektrokonvertering. Man ger hjärtat en lokal elektrisk stöt för göra rytmen regelbunden. Det finns också läkemedel mot hjärtflimmer, men ofta är det svårt att behandla flimret enbart med läkemedel. Att bränna vissa nerver, ablation, är en ny lovande metod. Hjärtkirurgi förekommer.

Så slipper du drabbas

Stigande ålder, ärftlighet och tidigare hjärtsjukdomar är orsaker till hjärtflimmer som det är svårt att påverka. Men det finns ändå mycket man kan göra själv för att slippa drabbas. Här är hjärtprofessor Cecilia Lindes bästa råd:

1 Håll koll på alkoholen. Överkonsumtion av alkohol kan ge hjärtflimmer. Drick inte mer än ett glas vin per dag.

2 Ligg lågt. Högt blodtryck, över 140/90, ökar risken för hjärtflimmer.

3 Håll formen. Fysisk träning minskar risken.

4 Kolla blodfetterna. För höga blodfetter är en hjärtfara.

5 Ät fet fisk som sill, lax och strömming tre gånger i veckan. Nya studier visar att de nyttiga fiskfetterna kan mota hjärtflimmer.

Maria Ek startade egen firma, planerade för en flytt, tog hand om tvååriga Inez och hade dessutom en extremt långvarig förkylning. En lördagsmorgon i februari i år sade hjärtat stopp.
– Hjärtat slog snabbt, jag fick jobbigt att andas och var tvungen att sätta mig ned. När det gick över i oregelbunden rytm blev jag med ens jättetrött.
Maria ringde sjukvårdsupplysningen som gav henne rådet att åka till akuten.
På sjukhuset konstaterades att Maria hade hjärtflimmer. Hon lades in över natten och fick mediciner för att lugna ned hjärtat.
– Det var skönt, då kunde jag andas lugnt igen.

Fick elchocker

Maria Ek fick åka hem, ta mediciner och vänta på tid för en elkonvertering, en liten elchock för att återställa hjärtats rytm.
Efter att ha varit mycket fysiskt aktiv både på jobbet och fritiden, med klättring och löpning, orkade Maria knappt gå uppför en backe.
– Det var ju jättekonstigt och svårt mentalt. När jag, 30 år gammal, fick åka färdtjänst med min dotter tyckte jag att jag nått botten.
Blev bättre
Men Maria blev bättre och bättre och kunde så småningom börja arbeta. Och i torsdags förra veckan genomgick hon den efterlängtade elkonverteringen.
– Det känns jätteskönt. Hjärtat slår lugnt och jag kan röra mig och gå ut och gå igen.
Själv är hon övertygad om att det var stress och överbelastning som utlöste hjärtrusningen.
– Nu är jag noga med att sova ordentligt och se till att jag får återhämta mig efter psykisk eller psykisk ansträngning. Och jag hoppas kunna komma i gång med träningen snart.
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: