EXPRESSEN.SE
Män hjärnor lämpar sig inte för städning, menar Annika Dahlström.

Män hjärnor lämpar sig inte för städning, menar Annika Dahlström.

Visa i helskärm
1/1

"Männens hjärnor inte skapta för att se dammtussar"

Män är sämre än kvinnor på att städa.
Boken "Könet sitter i hjärnan" menar att deras hjärnor inte är skapta för att se dammtussar.
- Kvinnor har en naturlig fallenhet för städning, säger författaren Annica Dahlström.
Hon har retat gallfeber på feminister förr. Och nya boken "Könet sitter i hjärnan" lär inte göra författaren Annica Dahlström, professor i histologi och neurobiologi vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg, mindre kontroversiell.

Fokuserat seende

I den hävdar hon att män är dåliga på att städa eftersom de inte ser dammtussarna. - Testosteronpåverkan under fostertiden gör att män och kvinnors ögonbottnar utvecklas olika. Män har ett mer fokuserat seende. Kvinnors synfält sträcker sig nästan 180 grader, förklarar Dahlström. - Sedan tycker ju de flesta karlar inte att det är särskilt viktigt att städa. Medan kvinnor vantrivs när det är dammigt.

Männen får skäll

Tanken att män struntar i att städa eftersom de räknar med att kvinnorna ändå gör det avfärdar hon. - Nej, det visar undersökningar på kibbutzer i Israel. Där delade man på sysslorna, men männen slutade städa eftersom de alltid fick skäll av kvinnorna för att de städade för dåligt. På något sätt är det här inbyggt i skallen. Hon tror inte heller på att kvinnor är bättre på att städa eftersom de städar oftare än män. Mårten Davidson, 38, från Haninge håller inte alls med om att män skulle vara sämre på att städa.

Väldigt noggran

- Jag är väldigt noggrann. Lyfter på stolar och håller på när jag dammsuger, berättar han. Sambon Marie Heimbert, 28, instämmer. - Ja, han är bra. Däremot har vi olika tröskel beträffande när vi tycker att det behöver städas. Jag tycker oftast att det är smuligt på golven några dagar innan Mårten.