EXPRESSEN.SE
Denna säsong har Smittskyddsinstitutet fått inrapporterat väldigt många fall av vinterkräksjuka.

Denna säsong har Smittskyddsinstitutet fått inrapporterat väldigt många fall av vinterkräksjuka.

Foto: Roger Schederin

Visa i helskärm
1/1

Många sjuka efter utbrott av ny kräksjuka

En ny variant av vinterkräksjukan har slagit till de senaste veckorna, vilket däckat ännu fler än de ovanligt många som insjuknat i den "vanliga" vinterkräksjukan. Men glöm vitpepparkorn och handsprit.
- Det viktiga är att tvätta händerna med tvål och vatten, och stanna hemma två dygn efter de senaste symptomen, säger Johan Struwe som är överläkare på Smittskyddsinstitutet.

Stannar du alltid hemma två dygn efter symptom av kräksjuka?

Tack för din röst!

Stannar du alltid hemma två dygn efter symptom av kräksjuka?

Denna säsong har Smittskyddsinstitutet fått inrapporterat väldigt många fall av vinterkräksjuka. Enligt de officiella siffrorna har 500 fall rapporterats bara under vecka 9 och 10, men mörkertalet tros vara stort och upp till en miljon svenska kan ha drabbats hittills.

Antalet fall har ökat

Enligt Smittskyddsinstitutet har en ny variant av vinterkräksjukan från 2010 också fått spridning, vilket ökat antalet sjukfall. Många äter vitpepparkorn och spritar händerna med handdesinfektion för att slippa bli sjuka, men enligt Johan Struwe som är överläkare på Smittskyddsinstitutet är det basal handhygien som är A och O. Handdesinfektion kan användas som komplement.

"Stanna hemma"

- Noggrann tvätt med tvål och vatten är det viktigaste, samt att stanna hemma minst två dygn efter de senaste symptomen. Jag vill understryka vikten av att stanna hemma när man har vinterkräksjukan och inte krypa tillbaka till jobbet för tidigt. Det är viktigt att alla tar ansvar, eftersom viruset är så smittsamt, säger han.

Inget löneavdrag

Det är inte bara i Sverige som vinterkräksjukan härjar. I en rapport från den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, uppskattas det att 21 miljoner amerikaner varje år drabbas av sjukdomen. För att begränsa smittspridningen föreslår CDC att smittade inte ska få avdrag på lönen i samband med sjukfrånvaro på grund av vinterkräksjuka.