LCHF (low carb high fat) | Hälsoliv | Expressen
Bacon och äggröra - knappt en kolhydrat. Foto: MAGNUS JÖNSSONBacon och äggröra - knappt en kolhydrat. Foto: MAGNUS JÖNSSON
ANNONS:

LCHF (low carb high fat)

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla
Typisk måltid: Bacon och äggröra. Dryck vatten.
ANNONS:
Läs mer
Upplägg: Mat med extremt lågt innehåll av kolhydrater ökar mättnaden och minskar insulinet. I praktiken betyder det att enbart cirka 10 procent av energin kommer från kolhydrater och närmare 70 procent från fett, varav en stor del mättat fett. 
Fördelar: Är relativt lätt att följa om man vet var kolhydrater finns och undviker dessa. Det ger en snabb blodsockerbalansering hos diabetiker och kraftigt överviktiga vilket är bra för hälsan på kort sikt. Ger till en början en snabb viktminskning men efter ett år är effekten inte större än traditionella viktminskningsmetoder.
Nackdelar: När man undviker kolhydrater bildas ketoner som ger en surare miljö i kroppen. Det kan ge inflammationer och en ökad risk för benskörhet, njursten, huvudvärk, förstoppning samt brist på viktiga näringsämnen. Det höga fettintaget leder till att du absorberar mer gifter som kallas endotoxiner från tjocktarmen. Hjärnan får inte mycket bränsle i form av kolhydrater så den mentala kapaciteten minskar och träningslusten sjunker.
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: