EXPRESSEN.SE
MÅR MYCKET BÄTTRE. Den dåliga hyn blev bättre på bara några dagar, huvudvärken försvann och kommer nu väldigt sällan. Tröttheten och värken försvann stegvis. Och Catharinas vikt har stabiliserats, precis som humöret.

MÅR MYCKET BÄTTRE. Den dåliga hyn blev bättre på bara några dagar, huvudvärken försvann och kommer nu väldigt sällan. Tröttheten och värken försvann stegvis. Och Catharinas vikt har stabiliserats, precis som humöret.

Foto: Mikael Sjöberg

Visa i helskärm
1/1

La om kosten - migränen försvann

Catharina Pousette, 37, led av migrän, värk och trötthet. Men inte kopplade hon det till frukten och mackorna hon åt! Med en Atkinsliknande diet mår hon nu mycket bättre.

Som barn tyckte Catharina Pousette att det var gott med sött, men minns inte att hon åt mer godis än andra barn. När hon blev vuxen tyckte hon att hon åt hyfsat bra och nyttigt.
- Jag åt ganska vanligt, enligt tallriksmodellen. Kanske lite mer kakor och godis än andra, men jag visste att det var onyttigt så det var inget jag åt varje dag, säger Catharina.

I tjugoårsåldern började hon få problem med hälsan. Catharina hade ofta migrän, dålig hy, var trött, orolig, stressad, gick upp och ner i vikt och fick till sist värk i kroppen. Hon testade olika sätt att stabilisera vikten, åt starka tabletter mot den dåliga hyn och sökte vård flera gånger för de olika besvären. Hon var ofta sugen på pasta och bröd och åt mycket mackor och päron – för att det var sött och gott.
- Jag hade ju lärt mig att frukt var nyttigt så jag trodde att jag gjorde rätt. Men jag mådde inte bra.

Sockerberoende

Men så för knappt fem år sedan läste Catharina en tidningsartikel om sockerberoende och kände igen sig direkt. Hon köpte beroendespecialisten Bitten Jonssons bok ”Sockerbomben” och sträckläste. Sedan anmälde hon sig till en femdagarskurs med Bitten.
- Då förstod jag varför till exempel viktväktarna aldrig har funkat för mig. Jag trodde alltid att det bara handlade om att ta sig i kragen, men nu förstod jag att jag hade en beroendesjukdom.

Hon fick kunskaper om hjärnans belöningssystem, och att hon som sockerberoende är extra känslig för kolhydrater. Catharina fick lära sig att hitta det gömda sockret – hon hade till exempel inte haft någon aning om att ketchup innehåller socker – och tog bort pasta, bröd, frukt, ris och potatis ur kosten.
- Samtidigt kunde jag äta en massa saker som jag inte hade ätit på länge, som grädde och fet crème fraîche.

 

LÄS OCKSÅ: Migrän? Här är maten som du ska undvika 


"Mår så mycket bättre"

Den dåliga hyn blev bättre på bara några dagar, huvudvärken försvann och kommer nu väldigt sällan. Tröttheten och värken försvann stegvis. Och Catharinas vikt har stabiliserats, precis som humöret. Hon behöver ändå tänka på att äta regelbundet och sova ordentligt för att undvika suget som fortfarande kan dyka upp. Samtidigt som Catharina la om kosten slutade Catharina dricka alkohol. Dels för att det höjer blodsockret men också för att många sockerberoende är känsliga för annat som stimulerar hjärnans belöningscentrum.

- Det kanske låter präktigt och tråkigt men det här är enda sättet för mig. Nu mår jag så mycket bättre så det är inte alls svårt, säger Catharina.