EXPRESSEN.SE
Att sova för lite kan leda till att man får ett större sockersug än om man skulle sova tillräckligt.

Att sova för lite kan leda till att man får ett större sockersug än om man skulle sova tillräckligt.

Foto: Colourbox

De sömndruckna deltagarna i undersökningen var mer sugna på snacks.

De sömndruckna deltagarna i undersökningen var mer sugna på snacks.

Foto: Colourbox

Visa i helskärm
1/1

Hungrig? Kanske för att du sover för lite

De som sover alldeles för lite lider också större risk att drabbas av övervikt, skriver The Guardian.

Forskare har nämligen kunnat visa på att sömnbrist leder till ett ökar sötsug.

Söt och fet mat ska vara särskilt tilltalande för den som inte sover tillräckligt.

Att sova för lite kan leda till att man får ett större sockersug än om man skulle sova tillräckligt. Sömnbrist skulle därmed kunna innebära att de som sover för lite riskerar att drabbas av ohälsosam fetma i högre utsträckning, skriver The Guardian.

Kontrollerade sömnen

Forskningen har skett vid ett universitet i den amerikanska staden Chicago och presenterades i en rapport i tidningen Sleep. 14 män och kvinnor i tjugoårsåldern deltog i studien som var uppdelad i två gånger fyra dagar. Vid ett av tillfällena fick deltagarna sova i sju och en halv timme och vid det andra fick de bara sova drygt fyra timmar.

Vid båda tillfällena erbjöds deltagarna snacks av olika sorter och det visade sig att deltagarna åt mer av snacksen när de sovit för lite. De sömndruckna deltagarna åt av snacksen även om de bara timmar innan ätit ett fullvärdigt mål mat. I genomsnitt åt de snacks för 300 kalorier.

Liknar cannabis

För att förstå vad som orsakade det ökade sötsuget analyserade forskarna deltagarnas blod. De fann då bland annat att de efter att ha sovit för lite hade en högre nivå av ämnet endocannabinoid 2-AG. Det är ett ämne som förhöjer njutningskänslan när man äter. Ämnet gör det också särskilt behagligt att äta söt och fet mat.

Det skulle kunna förklara varför de som lider av sömnbrist känner sig mer sugna på sötsaker och fet mat. Den förhöjda nivån av endocannabinoid 2-AG gör också att de med sömnbrist får en längre njutningskänsla när de äter.

Resultaten ses som ett starkt bevis för att sömnbrist kan leda till övervikt. Men det kan också finnas andra faktorer som spelar in. En anledning skulle kunna vara att de som lider av sömnbrist är vakna en längre tid och därför hinner äta mer, skriver The Guardian.