EXPRESSEN.SE

Foto: Richard Ström /Expressen

Visa i helskärm
1/1

Hon lyckades rasa 12 kilo på bara 12 veckor

Kostbehandling är mest effektivt för kvinnor som vill komma i form igen.

Det visar en studie från Sahlgrenska akademin, där deltagarna minskade tio procent av sin vikt.

- Det bästa var att jag inte behövde avstå från allt gott, säger Mathilda Bergqvist, 28, som gått från storlek 44 till 38.

Hälften av svenskarna är överviktiga. Och för kvinnor som varit gravida kan det vara extra kämpigt att bli av med överflödskilona.

Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg publicerade nyligen en studie i ansedda American Journal of Clinical Nutrition. 68 överviktiga småbarnsmammor behandlades och den grupp som under tolv veckor fick individuell kostrådgivning lyckades bäst.

- Kvinnorna fick rådet att gradvis minska intaget av sötsaker, snacks och läsk, att välja lättsockrade livsmedel med låg fetthalt, fylla halva tallriken med grönsaker och att minska sina portioner, säger forskningsledaren och dietisten Fredrik Bertz.

Ovanligt bra resultat

Deltagarna vägde sig tre gånger i veckan och resultatet visade att de i genomsnitt gick ner tio procent.

- Resultatet är ovanligt bra. Vanligtvis återfår man hälften av viktminskningen under det första året efter behandlingen, men det skedde inte här, säger Fredrik Bertz.

Receptionisten Mathilda Bergqvist, 28, från västmanländska Kolbäck utanför Västerås gick på 19 veckor ner lika många kilo.

- De första två veckorna tappade jag 2,7 kilo, säger hon.

Det var i januari i fjol som hon ledsnade på de mamma- och sambokilon som smugit sig på och anmälde sig till Viktväktarna, vars kostråd är snarlika de som kvinnorna i studien fick. Under tolv veckor - lika lång tid som Sahlgrenskastudien pågick - minskade hon 12 kilo.

- Jag har alltid varit en idrottstjej. Men de senaste åren har jag knappt tränat och jag brydde mig inte längre om vad jag stoppade i mig. Jag köpte ofta en räkmacka på väg till jobbet, kunde äta tre påsar chips i veckan och lagade fläskfilé med massor av pasta och grädde, minns hon.

Sötsuget försvann

När Mathilda Bergqvist lärde sig att fylla en fjärdedel av tallriken med broccoli, haricots verts och morötter och en fjärdedel med grönsallad samt att äta mellanmål rasade hon i vikt.

- Mycket av sötsuget försvann när jag åt regelbundet och jag unnade mig varje kväll en mumsmums. Då var det lättare att avstå från sötsaker om dagarna.

I juni nådde Mathilda Bergqvist sin målvikt, 63 kilo, och den har hon hållit sedan dess.

- Jag är mycket gladare i dag och har återfått glöden och orken. Nu är jag inte trött när jag kommer hem från jobbet, utan längtar efter att leka med min dotter Novalie, säger hon.