Här är den riktiga omega 3-maten | Hälsoliv | Expressen
Deri Cueller, 38, älskar fisk. "Men jag äter det alldeles för sällan, därför tar jag fiskoljekapslar med omega 3 varje dag." Foto: MARTINA HUBERDeri Cueller, 38, älskar fisk. "Men jag äter det alldeles för sällan, därför tar jag fiskoljekapslar med omega 3 varje dag." Foto: MARTINA HUBER
ANNONS:

Här är den riktiga omega 3-maten

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla
311 knäckemackor eller 25 kilo kokt pasta.
Så mycket måste du äta av de nya trendiga omega 3 varorna för att få samma dos nyttigt fett som i en liten, liten, sillbit.
- Marknadsföringen av de nya omega 3 produkterna är vilseledande, säger livsmedelsprofessorn Ann-Sofie Sandberg.
ANNONS:
FAKTA

SÅ AVSLÖJAR DU OMEGA 3-BLUFFEN
Det är inte lätt att hitta rätt i livsmedelsdjungeln. Professor Ann-Sofie Sandberg och Wulf Becker ger sina bästa råd:
Läs på förpackningen. De nyttiga omega 3-fiskfetterna heter EPA (eicosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra). Det är dessa fetter som minskar risken för hjärtsjukdom och demens. Det kan också stå att produkten innehåller marina fettsyror/fettsyror från fisk.  
Om det står ALA, eller alfalinolensyra, är det omega 3 fett från växtriket som inte alls har samma hälsosamma effekt. Det kan också stå att fettet kommer från raps eller linfröolja.
Ät fisk, i synnerhet fet fisk, regelbundet.
Om du inte äter fisk kan du komplettera med fiskoljekapslar. Kapslarna kan dock inte ersätta nyttigheter i fisk, exempelvis vitamin D, jod och selen.

Läs mer
Pasta, bröd, ägg, ost, skinka, matfetter och snart också juice, yoghurt och frukostflingor. Det mesta kan säljas med argumentet ”innehåller omega 3”. Men de hälsomedvetna konsumenterna åker på en riktig blåsning.

Omega 3 samlingsnamn

Omega 3 är nämligen bara ett samlingsnamn för flera olika fettsyror. Och det är omega 3 fiskfettsyrorna EPA eller DHA som visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och demens. Men många av produkterna som marknadsförs med omega 3 argumentet innehåller i stället fett från växtriket, ALA. Och växtfettet ALA har alls inte samma positiva effekter.
– Det här är förstås krångligt att hålla reda på. Det är fiskfetterna EPA och DHA som är bevisat hälsosamma för hjärtat, inte ALA från växtriket, säger Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.

Vissa ljuger rakt av

Vissa livsmedelsföretag ljuger rakt av och påstår att deras ALA-produkter är hälsosamma för hjärtat. Men de flesta drar helt enkelt nytta av förvirringen kring begreppet omega 3 – att vi konsumenter tror att vi köper produkter med det nyttiga fiskfettet när de egentligen innehåller växtfettet ALA.
För att ytterligare komplicera det hela så omvandlas en liten del av fettet från växtriket – ALA – till de nyttiga fettsyrorna EPA eller DHA i kroppen.

Krävs enorma mängder

Men för att komma upp i några större nivåer krävs enorma mängder. Svenska Dagbladet har i en granskning räknat ut att det krävs 25 kilo kokt omega 3 pasta eller 311 omega 3-knäckemackor för att komma upp i en dos DHA-fett som motsvarar en liten sillbit på 25 gram.
– Jag tycker förstås att det är bättre att man äter fisken direkt i stället. Men fisken har ju inte någon märkning där det står att den innehåller omega 3, säger Ann-Sofie Sandberg lite syrligt.

Regler för marknadsföring

Hon tycker att det är dags att strama upp reglerna för hur omega 3-begreppet får användas i marknadsföring. Både hon och livsmedelsverkets chefsnutritionist Wulf Becker rekommenderar att man äter vanlig fisk i stället för de nya omega 3-produkterna med tillsatser.
– Ät mycket fisk, gärna fet fisk, två till tre gånger i veckan och variera mellan feta och magra sorter. Då kan man vara säker på att man får i sig det man behöver av de nyttiga fiskfetterna, säger Wulf Becker.
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:

Har du problem med ballongmage?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Har du problem med ballongmage?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: