EXPRESSEN.SE
Mängder av böcker som förespråkar LCHF-dieten har kommit ut den senaste tiden. Ni varnar en hjärtläkare för det stora fettintaget som är på samma nivå som på 80-talet.

Mängder av böcker som förespråkar LCHF-dieten har kommit ut den senaste tiden. Ni varnar en hjärtläkare för det stora fettintaget som är på samma nivå som på 80-talet.

Visa i helskärm
1/1

Hälsoprojekt visar att fettintaget är tillbaka på 80-talsnivå

Den så kallade LCHF-dieten har gjort fett okej igen – och nu är fettintaget på samma nivå som på 80-talet, och även kolesterolnivån ökar.

Ett hälsoprojekt i Västerbotten visar att trendbrottet kom år 2004.

– Det här är ett larmtecken, säger Kurt Boman, hjärtläkare som följt resultaten från hälsoundersökningar i länet, till SVT.

Många använder sig av dieter som förespråkar ett lågt intag av kolhydrater och ett högt intag av fett för att gå ner i vikt.

Och svenskarnas ändrade matvanorna syns tydligt i det så kallade Västerbottensprojektet, eller Västerbottens hälsoundersökningar som det nu heter.

Det inleddes 1986 i Västerbotten efter en alarmerande hög nivå av hjärtinfarkter i länet.

Projektet var lyckat – Västerbottningarna valde i högre utsträckning grönsaker framför fett.

Men för åtta år sedan kom ett trendbrott.

– Sedan kring 2004 ser man hur fettintaget ökar, och med några års fördröjning stiger kolesterolet, säger Ingegerd Johansson, professor och näringsfysiolog vid Umeå universitet och ansvarig forskare för kostdatabearbetning i hälsoprojektet i Västerbotten, till Expressen.se.

Nu ligger fettintaget på samma nivå som när projektet började.

Oroad för ökning av hjärtinfarkter

Ingegerd Johansson vill inte direkt peka ut LCHF-dieten som boven i dramat.

– Samtidigt slås man av vilken support det haft i medierna, det är den tanken man tänker, men vi har inte värderat ur det perspektivet, säger hon.

Kurt Boman, hjärtläkare som följt resultaten från hälsoundersökningar, oroas:

– Det vi är mest rädda för är att vi också återigen ser en ökning av antalet hjärtinfarkter. Det har vi inte sett ännu, men det här är ett larmtecken, säger han till SVT:s Västerbottensnytt.

Ökning av BMI hos yngre

Projektet visar även att BMI (body mass index, vikt i förhållande till längd) hos yngre har stigit.

1986 hade 30-åringar i snitt hälften så hög BMI som 60-åringar.

– I dag är de i princip lika mulliga, säger Ingegerd Johansson.

Vad säger detta om kostvanorna hos befolkningen i övrigt?

– Vi har försäljningssiffror från hela landet som visar att de går hand i hand med detta. Det finns ingen anledning att säga att västerbottningar skiljer sig från andra svenskar.