EXPRESSEN.SE
Veckans läsare, Emma, går inte ner i vikt. Nu undrar hon om hon äter för mycket protein.

Veckans läsare, Emma, går inte ner i vikt. Nu undrar hon om hon äter för mycket protein.

Foto: COLOURBOX

"Dina intag av kolhydrater och protein låter redan mycket effektiva" svarar kostdoktorn Andreas Eenfeldt.

"Dina intag av kolhydrater och protein låter redan mycket effektiva" svarar kostdoktorn Andreas Eenfeldt.

Foto: Mikael Sjöberg

Visa i helskärm
1/1

Jag går inte ner i vikt med LCHF, varför?

Har du en fråga som du vill ställa om LCHF till kostdoktorn Andreas Eenfeldt? Mejla din fråga till: lchf@expressen.se

Hej.

Jag har ätit LCHF i cirka 2 månader. Första veckorna gick jag ner 4 kg, sen står de still, och heller inga midjemåttsskillnader. Jag har provat äta både mer och mindre men de spelar ingen roll. Försöker dra ner på mejeriprodukter men verkar inte heller funka.

Äter cirka 15 gram kolhydrater per dag, dock tror jag att jag äter lite för mycket protein, min målvikt är 60 kg, jag väger 70 kg nu och får i mig ungefär 80 gram protein. Jag vet inte vad jag ska äta för att få i mig tillräckligt med fett men ändå hålla nere protein...

Med vänliga hälsningar Emma

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt svarar:

Hej Emma!

Grattis till en bra start första veckorna. Det är vanligt med segare perioder under en viktminskning, så ha gärna tålamod. Det viktigaste är att hitta långsiktiga vanor man kan trivas med då behöver man varken ha bråttom eller få bakslag så fort man återgår i gamla vanor.

Om du inte är relativt kort kan 60 kilo vara i underkant på vad din kropp trivs med, utan svält.

Dina intag av kolhydrater och protein låter redan mycket effektiva för viktminskning. När det gäller fett så brukar jag alltid ge rådet att äta tillräckligt för att bli mätt och nöjd - men inte mer.

Saker att tänka på för att bli av med eventuell ytterligare överskottsvikt: sov minst 8 timmar per natt och undvik överdriven stress. Om du redan gör detta är det ofta effektivt att sen lägga till periodisk fasta såsom 16:8.

Periodisk fasta bör man dock undvika vid tidigare ätstörningar eller mat-/sockerberoende, på grund av ökad återfallsrisk.

Andreas

 

LÄS OCKSÅ:

Kostdoktorn: Den värsta matmyt jag vet