EXPRESSEN.SE
Fryser du konstant? Det här kan vara orsaken.

Fryser du konstant? Det här kan vara orsaken.

Foto: Vladislav Ozerov

Dålig sömn kan vara en anledning…

Dålig sömn kan vara en anledning…

…liksom uttorkning.

…liksom uttorkning.

Visa i helskärm
1/1

Sju anledningar till att du ALLTID fryser

Är du en sån där person som alltid fryser när alla andra klagar på att det är för varmt?

Då finns det en rad orsaker till varför. Spana in punkterna nedan för hjälp.

Vissa av oss tycks alltid frysa. Det kvittar hur mycket kläder du pälsar på dig - det är liksom ALLTID kallt.

Är du kvinna har du dessutom uppförsbacke redan från början då den kvinnliga fysiologin är mer känslig för temperatur.

Men det kan också finnas andra problem i kroppen. Med hjälp av Health.com listar Hälsoliv 7 anledningar till varför du alltid fryser.

LÄS OCKSÅ: Därför fryser fler kvinnor på jobbet – än män

1. Du är för smal

Ett lågt BMI kan vara orsaken bakom din oerhörda frusenhet. Är du underviktig saknar du den nödvändiga mängden kroppsfet för att isolera dig från kyla. Och för att bibehålla ett lågt BMI krävs att du äter lite vilket i sin tur påverkar ämnesomsättning. Då skapar kroppen helt enkelt för lite kroppsvärme.

2. Din sköldkörtel är knasig

Sköldkörtel kan ställa till med en rad problem i kroppen - däribland frusenhet.

Hypotyreos är ett tillstånd som orsakas av brist på sköldkörtelhormon. Din ämnesomsättning drabbas kraftigt och din kropp går på lågvarv. Andra symptom är trötthet och depression och i ett senare skede även torr hud, torrt hår och förstoppning. Behandling mot tillståndet består av hormonet tyroxin i tablettform.

LÄS OCKSÅ: Därför fryser vissa alltid och andra nästan aldrig

3. För lite järn

Järnbrist är väldigt vanligt, framför allt hos kvinnor. Enligt Health.com är det också den vanligaste orsaken bakom kronisk frusenhet.

Anledningen är att järn hjälper de röda blodkropparna att förflytta syre runt om i kroppen vilket också värmer oss. Utan tillräckligt med järn kan blodkropparna inte utföra sitt jobb. Järnbrist kan också leda till Hypotyreos.

4. Dålig blodcirkulation

Fryser du framför allt om händer och fötter, trots att resten av kroppen är varm är risken stor att du lider av dålig blodcirkulation.

Det kan handla om en hjärt-kärlsjukdom: det vill säga att ditt hjärta inte pumpar runt blodet korrekt eller att det är stopp någonstans i blodsystemet.

En annan möjlighet är Raynauds sjukdom - ett tillstånd som drabbar uppåt 20 procent av den kvinnliga befolkningen. Blodkärlen drar då ihop sig alldeles för mycket och dina fingrar domnar lätt bort även i mindre kalla situationer. Syndromet beskrivs vanligtvis som helt ofarligt.

LÄS OCKSÅ: Torra händer – här är allt du behöver veta

5. Du sover för lite

Sömnlöshet skapar kaos i hela kroppen och kan störa mekanismen som styr kroppstemperatur i hjärnan. Exakt varför vet man inte men enligt en studie publicerad i European Journal of Applied Physiology finns en nära koppling. Även ämnesomsättningen påverkas av dålig sömn och kroppen har därför svårt att komma igång.

6. Du är uttorkad

60 procent av en vuxen människas kropp består av vatten och vatten hjälper i sin tur kroppen att reglera temperatur.

Har du för lite vatten i ditt system blir kroppen väldigt känslig mot extrema temperaturer.

Vatten hjälper dessutom din ämnesomsättning på traven.

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar till varför du ska duscha kallt

7. För lite B12-vitamin

För att producera röda blodceller behöver kroppen något som heter B12. Utan den drabbas vi av blodbrist och kroppen får inte tillräckligt med syre. Vitaminet kan inte produceras av kroppen och måste komma via maten - i det här fallet från djurriket. För att få bukt med problemet krävs en varierad kost där fisk, kött och ägg ingår vilket kan vara problematiskt för veganer.

Vissa veganska produkter berikas med B12, annars kan det krävas kosttillskott