EXPRESSEN.SE
<span>Cirka 70 procent av alla tumörer i hals och huvudregionen kan kopplas till hpv-viruset. Det sprids sannolikt i samband med oralsex, kyssar eller andras fingrar.</span>

Cirka 70 procent av alla tumörer i hals och huvudregionen kan kopplas till hpv-viruset. Det sprids sannolikt i samband med oralsex, kyssar eller andras fingrar.

Foto: Colourbox

<span>I dag erbjuds flickor vaccin mot hpv-virus. Men kanske är en förändring på väg: &quot;Vi tycker att killar ska vaccineras&quot;, säger Tina Dalianis, professor i onkologi och patologi på Karolinska institutet.</span>

I dag erbjuds flickor vaccin mot hpv-virus. Men kanske är en förändring på väg: "Vi tycker att killar ska vaccineras", säger Tina Dalianis, professor i onkologi och patologi på Karolinska institutet.

Foto: Per Wissing

Visa i helskärm
1/1

Kyssar kan föra över farlig virussmitta

Varken kyssar eller oralsex är helt riskfritt.

Omkring 350 svenskar får varje år cancer i munhåla och svalg.

En ny studie förstärker kopplingen mellan hpv-viruset och vissa tumörer i hals och mun.

Sedan 2009 erbjuds svenska flickor vaccin mot hpv-virus. Orsaken är det starka samband som finns mellan vissa stammar av hpv, humanpapillomvirus, och livmoderhalscancer.

Nu kommer en studie som sätter fokus på kopplingen mellan hpv och cancer i halsregionen.

En studie som publiceras i Journal of the American Medical Association's JAMA Oncology den 22 januari visar på en starkt ökad risk för tumörer i hals och huvud vid infektion av ett av hpv-virusen. Dessa tumörer uppstår framför allt i tonsillerna och tungbasen.

Studien, med 96 000 deltagare, visar att risken för cancer sjudubblas om man har den aktuella stammen, hpv-16.

LÄS MER: Klart: Grönt ljus för HPV-vaccin i Europa

Cancer i tonsill och tungbas drabbar 350 varje år

I dag diagnosticeras 450 kvinnor i Sverige varje år med livmoderhalscancer, medan omkring 350 fall av cancer i tonsill och tungbas upptäcks.

– Jag tycker att det är bra att folk är medvetna om risken, men jag vill inte skrämma upp folk heller, säger Tina Dalianis, professor i onkologi och patologi på Karolinska institutet.

– Det är inte så att alla som har hpv får cancer.

Enligt NBC kopplas 70 procent av alla tumörer i hals och huvudregionen till hpv-viruset. Det sprids sannolikt till munhålan i samband med oralsex, kyssar eller fingrar.

LÄS MER: Kan oskyddat sex ge livmoderhalscancer?

KI-professorn: "Vi tycker att killar ska vaccineras"

Det finns många olika stammar, de allra flesta är ofarliga och ofta självläker infektionen. När KI screenade unga på en ungdomsmottagning innan den allmänna hpv-vaccinationen infördes hade omkring 10 procent av alla ovaccinerade ungdomar hpv i munnen, omkring 70 procent bar hpv genitalt, och omkring hälften av de drabbade hade hpv-16.

– Det viktigaste är att om du har en knöl på halsen eller en infektion av halsmandlarna som inte går bort med antibiotika eller om en av tonsillerna har blivit förstorad ska du be att få en remiss till en Öron-, Näsa- Halsklinik, säger Tina Dalianis.

Tina Dalianis skulle vilja se en utvidgad vaccination där även pojkar inkluderas:

– Vi tycker att killar ska vaccineras, det finns bara fördelar med det. Både för männens skull och för kvinnornas.

Stockholms läns landsting utreder just nu en utvidgning av vaccinationsprogrammet, men beslut har inte fattats än eftersom man avvaktar att Folkhälsomyndigheten ska gå ut med nya riktlinjer.