EXPRESSEN.SE
<span>Gamla matlådor och kryddor som passerat bäst före-datum är det läge att slänga.</span>

Gamla matlådor och kryddor som passerat bäst före-datum är det läge att slänga.

<span>När skorna har gjort sitt då är det dags att slänga dem. Det finns ingen anledning att spara dem.<br></span>

När skorna har gjort sitt då är det dags att slänga dem. Det finns ingen anledning att spara dem.

Visa i helskärm
1/1

12 saker du borde slänga - för hälsans skull

Hälsa handlar inte bara om att lägga sig till med nya sundare vanor.

Det är lika viktigt att göra sig av med gamla osunda mönster.

Och prylar som får dig att må sämre.

Här är tolv ohälsosamma saker du genast borde slänga.

Det finns mycket man kan göra för att förbättra sin hälsa. Ofta handlar råden från experter och forskare om hur man bör motionera och vad för slags mat man bör äta respektive undvika för att hålla sig i form.

Men det finns även PRYLAR som kan sätta käppar i hjulet för dig på din väg mot bättre mående, till exempel en sliten tandborste och en utnött behå.

Med inspiration av tidningen Health listar vi tolv saker som du ger klokt i att slänga om du vill hålla dig frisk och stark.

1. Matlådor i plast

Många matlådor innehåller det giftiga plastämnet Bisfenol A, som är hormonstörande och i värsta fall kan orsaka fertilitetsproblem och cancer. Det är i synnerhet lunchboxar tillverkade för länge sedan som man bör se upp med – nytillverkade varianter är ofta giftfria. Men för att vara på den säkra sidan kan man med fördel använda matlådor i rostfritt stål eller glas. De suger heller inte åt sig smaker och dofter på samma sätt som plast.

2. Bunkrade kryddor

De flesta brukar ha någon burk i kryddhyllan som inhandlades för väldigt länge sedan. Man använder den inte så ofta, och när den väl behövs tänker man att en några år gammal krydda väl inte kan göra någon skada? Och nej, det är inte farligt att få i sig kryddor som gått ut, däremot så tappar de i smak. Och när man försöker motivera sig att äta hälsosamt och färgrikt så är det en klar fördel om det smakar gott.

3. Disksvampar

Enligt studier är disksvampen det ofräschaste redskapet i hushållet. Om man använder den till att diska bort köttsaft från en stekpanna till exempel kan salmonella och andra bakterier fastna i svampen och frodas ytterligare, eftersom den är konstant fuktig. Experter rekommenderar att man byter ut disksvampen mot en disktrasa, som är tunnare och torkar snabbare. Dock bör man byta även den ganska ofta, redan efter några dagar.

4. Smutsiga linsburkar

Vi vet, det ÄR tradigt att rengöra såväl linserna som linsburken. Men faktum är att smuts i ögonen kan leda till svåra infektioner. Så försök få in rutinen att gnugga både linser och burk i desinfektionsvätska några gånger varje gång du ska sätta in eller ta ut dina "extraögon". Linsburken bör bytas minst var tredje månad, eftersom bakterier lätt samlas på kanterna av den.

LÄS OCKSÅ: 11 enkla knep som gör dig friskare och piggare

5. Slitna gympadojor

Om man springer regelbundet och mycket bör man också se till att uppdatera sina löpskor med jämna mellanrum. Var sjätte månad är lagom för en normallöpare. När skorna nöts ut går nämligen dämpningen förlorad, vilket får till följd att foten landar utan rätt stöd. Och då är risken stor att man trampar snett eller skadar sig.

6. Gammal mascara och läppglans

Flytande smink, som mascara och läppglans, är en effektiv grogrund för bakterier. För att inte få in skräp och baciller via ögon och mun bör man slänga alla hylsor och tuber senast tre månader efter öppning.

7. Kläder som inte passar

I de flestas garderober hänger nog några plagg som man inte använder av olika skäl. Kanske är det ett par jeans man hoppas komma i när man gått ner några kilo, eller en för stor favoritröja som man sparar ifall man inte skulle lyckas behålla den nya formen. Kläder som inte passar kan verka som en världslig sak, men faktum är att de kan skapa onödig press och oro. Därför ska man bara fylla garderoben med sådant som man trivs med just nu - och lämna in övriga plagg till någon klädinsamling.

Låt behåarna göra jobbet. Byt ut dem när de är utslitna.

Foto: Vasiliy Koval

8. Utnötta behåar

Med tiden nöts elasticiteten i behån ut, vilket gör att det stöd som den normalt ska ge brösten försvinner. Det kan orsaka ryggont, i synnerhet för kvinnor med större byst. Investera i nya behåar med jämna mellanrum, när de gamla börjar se slitna ut. Underkläder ska inte bara vara snygga, de bör vara funktionella också.

En skärbräda i plast drar lätt till sig bakterier i de små skårorna som bildas när du skär.

9. Knivmärkta skärbrädor i plast

När man skär på skärbrädor av plast uppstår skåror på ytan, i vilka det lätt samlas bakterier. Dessa är svåra att bli av med, hur mycket man än diskar och tvättar. Använd hellre en skärbräda i trä, eftersom kådan i träet är bakteriedödande.

10. Matrester

I synnerhet färskvaror med animaliskt innehåll ska man vara försiktig med. Ät, frys in eller släng sådana matrester senast efter tre dagar för att inte riskera att bli sjuk av listeriabakterier, som kan växa i kylskåpstemperatur.

Byt tandborste efter ungefär två månader.

11. Utnötta tandborstar

De flesta byter nog tandborste mer sällan än vad man borde. Enligt tandläkare ska man kassera den gamla efter cirka två månaders användning. Stråna på borsten blir nämligen slitna ganska fort, med följden att de inte kommer åt lika bra mellan tänderna. Och tandborstning är som sagt livsviktigt för att hålla karies och andra munhygienproblem borta.

12. Solskyddsfaktor från förra semestern

Det beror så klart på när du semestrade senast, men kolla utgångsdatumet på dina gamla spf-flaskor. Till skillnad från vissa livsmedel, där datumet faktiskt går att överskrida, bör man här vara ytterst noggrann. Det beror på att kemikalierna i krämen som blockerar solen bryts ner med tiden. Och då är du alltså inte lika bra skyddad mot cancer och andra hudproblem.

LÄS OCKSÅ: 12 vanor som maxar din mentala hälsa