EXPRESSEN.SE

Experternas svar på läsarfrågor

Här svarar Expressens magexperter några av alla läsarbrev som strömmat in till redaktionen.

    Har under många år

haft diarréer utan att veta varför. För något år sedan märkte jag att när jag slopade mjölk så försvann besvären. Helt bra blev jag när även medicinen byttes ut mot en laktosfri variant. Så fick jag höra av en sköterska att läkarna anser att det inte finns något som kallas laktos-allergi, att det skulle vara psykiskt. Är det verkligen möjligt? Elisabeth, ledsen och kränkt

Henry Nyhlin svarar:

Överkänslighet mot mjölk eller snarare mjölksocker (Laktos) kallar vi för laktosintolerans. Det är inte en allergi i egentlig mening utan beror på att det enzym som spjälkar laktos saknas eller finns för litet av. Det är inte ovanligt att det inträffar i vuxen ålder. Symtomen är gaser, diareér, värk och obehag. Behandlingen är alltid att undvika mjölksocker. Det saknade enzymet finns att köpa som preparat på apotek och om man absolut vill få i sig mjölk, exempelvis till julgröten, kan man ta enzymet före måltid. Besvären vid laktosintolerans är inte primärt psykiska.

    Jag har ofta

förstoppning och får ont i huvudet av det. Är det farligt? Marco

Louise Bolme svarar:

Det är inte farligt att få ont i huvudet av förstoppning. På lång sikt är det dock inte bra att vara förstoppad jämt. Förstoppning gör att man måste krysta och då ökar trycket i buken. Detta kan ge tillfällig huvudvärk men efter längre tid kan man få till exempel hemorrojder. Förstoppning är inte heller farligt, men om man får plötsligt ändrade avförings-vanor ska man söka läkare. En läkarundersökning kan avslöja polyper, analsprickor med mera.

    Jag är tvungen

att besöka toaletten mellan 5-8 ggr per dag, är det normalt? Och då menar jag att jag inte går på toa för att jag är kissnödig! Jag motionerar sen 30 år tillbaka, varannan dag. Jag har använt Visiblin, men det gav motsatt verkan. Vad göra? Jan

Louise Bolme svarar:

Nej, det är inte normalt att gå på toa 5-8 ggr per dag. De flesta går på toa varje, varannan eller var tredje dag. Att man vid enstaka tillfällen går oftare eller mer sällan upplever de flesta som naturligt. Men du, Jan, måste ha det besvärligt. Att ha så täta trängningar är inte normalt. Det framgår inte hur länge det hela pågått. Rör det sig om många, många år kan det bero på inre stress, men om det är nytt bör du gå till doktorn. Då kan du få hjälp och lindring. Det framgår inte om du är lös i magen hela tiden. Men om det är så är fibertillskott värt att prova. Prova lite mindre mängd bara tills du får en tid hos doktorn.

    Mitt barnbarn

på 4,5 år har besvär med förstoppning och ont i sin mage. Nu undrar jag om så små barn kan ha Ballongmage? Elisabeth

Henry NyHlin svarar:

Jag vet inte riktigt vad du menar med ballongmage. Om det är det som vi brukar kalla IBS (Irritable Bowel Syndrome) så finns det även hos barn.