En grön minut hjälper mot stress | Hälsoliv | Expressen
De människor som snabbt kunde minska farlig och uttröttande stress ökade sina överlevnadschanser. Foto: ThinkstockDe människor som snabbt kunde minska farlig och uttröttande stress ökade sina överlevnadschanser.  Foto: Thinkstock
ANNONS:

En grön minut hjälper mot stress

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla
Kasta en blick på träden utanför fönstret - och undvik att gå in i väggen. Bara en minut i sol och natur dämpar blodtryck, puls och stresshormoner.
ANNONS:
FAKTA

Så minskar du stressen


* Knip kontorsplatsen med fönster.
* Solljus är bättre än skugga.
* Ett enda träd har effekt.
* Gå ut i en solig och grön miljö på rasterna.
* Ta en promenad i parken på lunchen.
* Undvik framförallt en utsikt mot väggar i skugga.

Källa: TT

Miljöpsykologen Roger Ulrich säger att naturens påverkan har med evolution att göra, de människor som snabbt kunde minska farlig och uttröttande stress ökade sina överlevnadschanser.
Studier i flera länder visar att fin utsikt ger färre sjukdagar och mindre stress, samtidigt som det gör att man arbetar mer effektivt. Och naturens inverkan påverkas inte av vilken miljö vi är vana vid.
- Oavsett om man är uppvuxen i centrala Tokyo eller på landet så har naturen en bra inverkan, berättar Roger Ulrich som är gästprofessor vid Chalmers och professor vid Texas A&M University i USA.

Träd minskar stress

Intresset för avstressande natur ökar, både vårdinrättningar och företag väljer att ta in alltmer grönt i verksamheten, berättar Eva-Lena Larsson som är verksamhetsledare vid Gröna rehab på Botaniska trädgården i Göteborg.
- Människor i stadsmiljö med träd är mindre stressade än människor i en stadsmiljö utan träd, berättar hon. Gröna rehab drivs av västra Götalandsregionen och i dagarna är verksamheten värd för en konferens där ledande forskare diskuterar natur och hälsa.

Frida Karlsson/TT
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:

Har du problem med ballongmage?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Har du problem med ballongmage?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: