Du kan ha hjärtflimmer utan att veta om det | Hälsoliv | Expressen
SLipper oron
Fullscreen
1 / 1
SLipper oron. Ewa Malm opererades för förmaksflimmer. "I dag mår jag jättebra", säger hon.
 Foto: Niklas Henrikczon
ANNONS:

Du kan ha hjärtflimmer utan att veta om det

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla

En ny undersökning från Karolinska institutet visar att fler drabbas av hjärtflimmer.

Många kan ha sjukdomen utan att veta om det.

- Känslan när man får förmaksflimmer är väldigt obehaglig, man tror att man ska dö, säger undersköterskan Ewa Malm, 57, från Glommen, som i dag är frisk från flimret.

ANNONS:
Så känner du igen förmaksflimmer:

1. Hjärtklappning och oregelbunden rytm. Det kan dock vara svårt att skilja från rikligt med extraslag, vilka oftast är ofarliga.

2. Yrsel och svimning

3. Andfåddhet och sämre kondition. Om man känner att hjärtats rytm rusar i väg även vid ringa ansträngning.

4. Trötthet

5. Bröstsmärtor

6. Stroke

7. Ibland finns inga tydliga symtom och det finns personer som inte märker när hjärtat övergår i förmaksflimmer. Det kallas att ha ett tyst flimmer. Källa: Formaksflimmer.com

Ny undersökning vid Karolinska institutet

    

 

 

 

 

 

 

 

Mårten Rosenqvist, professor vid Karolinska institutet

 

* Undersökningen, Stroke Stop, från Karolinska institutet och Danderyds sjukhus genomgörs i Stockholm och Halland. 13 000 75- och 76-åringar, både kvinnor och män, undersöks för att se om de har förmaksflimmer. Från och med 75-årsålder ska man behandlas med blodförtunnande medel om man har förmaksflimmer.

* Undersökningen är inte avslutad, men pilotundersökningar visar att det finns fem till åtta procent mer flimmer än tidigare.

* Vissa av personerna visar flimmer på första undersökningen. De andra får med sig en tum-Ekg hem där de testar sig själva varje morgon och kväll under 14 dagar.

Det beräknas finnas runt 250 000 personer i Sverige som lider av förmaks­flimmer. Och det blir allt vanligare.

- Det är en mycket vanlig sjukdom. Två till tre procent av befolkningen har sjukdomen och den ökar eftersom medelåldern också ökar, säger Mårten Rosenqvist, professor vid Karolinska institutet och Danderyds sjukhus.

Hjärtflimmer är det övergripande namnet för både kammarflimmer och förmaksflimmer. Kammarflimmer är ett livshotande och relativt ovanligt tillstånd. Förmaksflimmer är däremot mycket vanligt och inte livshotande, men risken för stroke ökar.

Kollapsade på jobbet

En avhandling från Lunds universitet, som baseras på en studie med 30 000 Malmöbor visar att tidigare välkända riskfaktorer som högt blodtryck, övervikt och ålder är de säkraste faktorerna för att förutsäga förmaksflimmer.

Däremot verkar inte gener har så mycket att göra med sjukdomen.

Ewa Malm drabbades av förmaksflimmer för första gången 2009.

- Det kom plötsligt en dag när jag var på jobbet. Jag tror att jag svimmade. Sedan kom flimret då och då. Det kunde dröja ett halvår innan jag fick det igen. Men det blev en stress och ångest över att inte veta när jag skulle drabbas igen, säger Ewa Malm.

Då föreslog Ewa Malms hjärtspecialist att hon skulle genomföra en kateterablation, en operation där orsaken till flimret i hjärtat bränns bort.

- I dag mår jag jättebra och behöver inte oroa mig för mer flimmer, säger Ewa Malm.

Ny undersökning

Just nu pågår undersökningen Stroke Stop där 13 000 75- och 76-åringar i Stockholm och Halland undersöks för att se om de har förmaksflimmer.

- Vi har kommit halvvägs, men pilotundersökningar visar att det finns fem till åtta procent flimmer som inte är känt. Man kan ha sjukdomen utan att veta om det, precis som med högt blodtryck, säger Mårten Rosenqvist och fortsätter. Tyst flimmer, alltså när man inte känner det, ger inga symptom, men det ger ökad risk för stroke.

Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar:
SLipper oron
Fullscreen
1 / 1
SLipper oron. Ewa Malm opererades för förmaksflimmer. "I dag mår jag jättebra", säger hon.
 Foto: Niklas Henrikczon