EXPRESSEN.SE
SLipper oron. Ewa Malm opererades för förmaksflimmer. "I dag mår jag jättebra", säger hon.

SLipper oron. Ewa Malm opererades för förmaksflimmer. "I dag mår jag jättebra", säger hon.

Foto: Niklas Henrikczon

Visa i helskärm
1/1

Du kan ha hjärtflimmer utan att veta om det

En ny undersökning från Karolinska institutet visar att fler drabbas av hjärtflimmer.

Många kan ha sjukdomen utan att veta om det.

- Känslan när man får förmaksflimmer är väldigt obehaglig, man tror att man ska dö, säger undersköterskan Ewa Malm, 57, från Glommen, som i dag är frisk från flimret.

Det beräknas finnas runt 250 000 personer i Sverige som lider av förmaks­flimmer. Och det blir allt vanligare.

- Det är en mycket vanlig sjukdom. Två till tre procent av befolkningen har sjukdomen och den ökar eftersom medelåldern också ökar, säger Mårten Rosenqvist, professor vid Karolinska institutet och Danderyds sjukhus.

Hjärtflimmer är det övergripande namnet för både kammarflimmer och förmaksflimmer. Kammarflimmer är ett livshotande och relativt ovanligt tillstånd. Förmaksflimmer är däremot mycket vanligt och inte livshotande, men risken för stroke ökar.

Kollapsade på jobbet

En avhandling från Lunds universitet, som baseras på en studie med 30 000 Malmöbor visar att tidigare välkända riskfaktorer som högt blodtryck, övervikt och ålder är de säkraste faktorerna för att förutsäga förmaksflimmer.

Däremot verkar inte gener har så mycket att göra med sjukdomen.

Ewa Malm drabbades av förmaksflimmer för första gången 2009.

- Det kom plötsligt en dag när jag var på jobbet. Jag tror att jag svimmade. Sedan kom flimret då och då. Det kunde dröja ett halvår innan jag fick det igen. Men det blev en stress och ångest över att inte veta när jag skulle drabbas igen, säger Ewa Malm.

Då föreslog Ewa Malms hjärtspecialist att hon skulle genomföra en kateterablation, en operation där orsaken till flimret i hjärtat bränns bort.

- I dag mår jag jättebra och behöver inte oroa mig för mer flimmer, säger Ewa Malm.

Ny undersökning

Just nu pågår undersökningen Stroke Stop där 13 000 75- och 76-åringar i Stockholm och Halland undersöks för att se om de har förmaksflimmer.

- Vi har kommit halvvägs, men pilotundersökningar visar att det finns fem till åtta procent flimmer som inte är känt. Man kan ha sjukdomen utan att veta om det, precis som med högt blodtryck, säger Mårten Rosenqvist och fortsätter. Tyst flimmer, alltså när man inte känner det, ger inga symptom, men det ger ökad risk för stroke.