EXPRESSEN.SE
Byter från TV4 till Kanal 5. &quot;Just nu är jag mitt uppe i 'Berg flyttar in'. Där kommer<br>mitt hjärta och min hjärna vara ett tag till. Efter årsskiftet sätter jag tänderna i nya produktioner på Kanal 5. Jag har trivts oerhört bra på TV4 men nu var det dags<br>för något nytt.&quot;

Byter från TV4 till Kanal 5. "Just nu är jag mitt uppe i 'Berg flyttar in'. Där kommer
mitt hjärta och min hjärna vara ett tag till. Efter årsskiftet sätter jag tänderna i nya produktioner på Kanal 5. Jag har trivts oerhört bra på TV4 men nu var det dags
för något nytt."

Foto: Olle Sporrong

Carina med Dolph Lundgren.

Carina med Dolph Lundgren.

Foto: Foto: Tv4

Carina Berg och Kristian Luuk träffades när de båda jobbade med tv-programmet &quot;Godnatt Sverige&quot;. I dag är de gifta och har en son tillsammans.

Carina Berg och Kristian Luuk träffades när de båda jobbade med tv-programmet "Godnatt Sverige". I dag är de gifta och har en son tillsammans.

Foto: Stefan Söderström

Nya sovkamrater. I den nya säsongen flyttar Carina in hos bland andra ­Henrik Lundqvist, Johannes Brost, Py Bäckman och Anna Book. &quot;Det är roligt att sova över, man får en ­annan dimension av personen&quot;, säger hon.

Nya sovkamrater. I den nya säsongen flyttar Carina in hos bland andra ­Henrik Lundqvist, Johannes Brost, Py Bäckman och Anna Book. "Det är roligt att sova över, man får en ­annan dimension av personen", säger hon.

Foto: Olle Sporrong

Nya lärdomar. Carina har blivit bättre på att säga ifrån. &quot;Jag tror att man måste ha tråkigt också. Det är då man kommer på alla smarta idéer.&quot;

Nya lärdomar. Carina har blivit bättre på att säga ifrån. "Jag tror att man måste ha tråkigt också. Det är då man kommer på alla smarta idéer."

Foto: Olle Sporrong

Tidigare har hon hälsat på skidstjärnan Anja Pärson i Monaco.

Tidigare har hon hälsat på skidstjärnan Anja Pärson i Monaco.

Foto: Foto: Tv4

Carina tog på sig sparringhjälmen och boxarhandskarna tillsammans med artisten Dogge Doggelito i förra säsongen av &quot;Berg flyttar in&quot;.

Carina tog på sig sparringhjälmen och boxarhandskarna tillsammans med artisten Dogge Doggelito i förra säsongen av "Berg flyttar in".

Foto: Foto: Tv4

Carina Berg och Carolina Gynning har jobbat ihop flera gånger. &quot;Ofta när jag funderar på programförslag kommer jag inte på något till mig själv utan till Carolina Gynning&quot;, säger Carina.

Carina Berg och Carolina Gynning har jobbat ihop flera gånger. "Ofta när jag funderar på programförslag kommer jag inte på något till mig själv utan till Carolina Gynning", säger Carina.

Foto: Mia Lindh

Visa i helskärm
1/1

Carina Berg: "Jag är en riktig box-junkie"

Hon hittade själv på "Berg flyttar in" när hon var uttråkad.

För Söndag berättar programledaren Carina Berg att hon sover över hos kändisarna på riktigt. Och efter besöket hos Dolph Lundgren i Los Angeles fastnade hon hos polisen i den amerikanska tullen.

- De hittade spår av explosiva ämnen på mina händer, säger hon.

Vi träffar Carina Berg en ­solig höstförmiddag på ­Hotel Stureplan i Stockholm­, ­omgiven av ­majestätiska ­soffor och fåtöljer i rosa och grönt som Carina slänger sig ner i.

- Förut tyckte jag att det var kraftigt överskattat med en dyr möbel men nu har jag ­tyvärr börjat se det fina i en sådan här stor fåtölj, säger hon och ler.

Carina har varit på plats sedan tidig ­morgon för att bli sminkad.

- Jag vill inte se för präktig ut, säger hon när kameran kommer fram.

- Det värsta jag vet är när man ser ­någon med ett stort leende och ögon som inte riktigt hänger med, tillägger hon och skruvar på sig medan hon rättar till kläderna.

Vänjer man sig någonsin vid att bli ­fotograferad?

- Ja, faktiskt! Jag tyckte det var jätte­obekvämt förut men nu tycker jag att det är ganska roligt. Och sedan kom jag på en dag att det var så himla taskigt att säga "åh, jag hatar när någon tar kort på mig". Det är ­fotografernas jobb och ja... Det blir som ett litet skådespel.

 

I höst är Carina Berg aktuell med den femte säsongen av det hyllade tv-programmet­ "Berg flyttar in" i TV 4, där hon med sin röda ­resväska flyttar in hos svenska kändisar.­ Programidén är hennes egen och det var tack vare tristess som den föddes för drygt fem år sedan.

- Alla bra idéer föds när man har som tråkigast. Det här var under ett halvår på TV4 när jag bara gick och drog benen efter mig, vilket i för sig till en början var ganska härligt men sedan började det kännas som om jag hade en travhäst i hjärnan.

Carina sökte sig till Peter Erixon som jobbade på utvecklingsavdelningen på Strix Television.

- Så satt vi med post-it lappar på ett kafé och spånade. Sedan tänkte vi vad blev det här? Jo, men det blev något typ av program där vi sover över, jag flyttar in... Ja, Berg flyttar in!

Kanske var det pizzamutan som gjorde att tv-cheferna nappade?

- Peter sa till mig, vi måste sticka ut! Vi måste buda pizzor till alla! Så kvällen innan vi skulle sälja in programmet hos cheferna ­budade vi pizzor till mig med c/o cheferna. Det var väldigt många som ringde den kvällen och sa "du har fått en pizza hit?". Dagen efter fick det sin förklaring.

Sover du verkligen över hos de du besöker på riktigt?

- Ja, gud ja! Det är mycket roligare att göra det på riktigt, det blir en annan känsla. Sedan funkar det inte alltid av praktiska skäl. Det är roligt att sova över, man får en annan dimension av personen. Hur luktar det här huset på natten? Hemma hos Nanne Grönvall gick ju i för sig avloppet sönder så det var inte jätteroligt. Men man får reda på mer om en person, vems äkta hälft snarkar till exempel? När vi hade slutat filma hemma hos Py Bäckman kom hennes kompis över så då satt vi uppe halva natten och snackade.

Hur många tackar nej till att vara med?

- Förvånansvärt få. Vi kräver enormt mycket av de här människorna, vi är där i tre dagar.

Men du släpper inte in journalister i ditt eget hem...

- Det är lite orättvist, jag får ofta frågan om reportrar kan komma hem till mig. Om det hade funnits ett sådant här tv-program som hade gått i några säsonger med en program­ledare som jag kände förtroende för då hade jag absolut tackat ja.

 

I det första avsnittet av den nya säsongen flyttade Carina in hos Dolph Lundgren i Los Angeles och hemresan slutade lite oväntat...

- Av alla i teamet är det alltid jag som ­råkar ut för en massa konstiga saker. När vi skulle åka hem från Los Angeles så gick jag genom tullen och så pep det om mig, vilket det ju gör ibland bara på rutin. Jag blev inte alls stressad över det men medan jag väntar på en att en kvinnlig vakt ska komma och undersöka mig är det någon snubbe som drar en tuss över mina händer och stoppar in den i någon sorts maskin. Och sedan hör jag hur maskinen piper­ och hur han ropar "no way!". Då börjar­ jag bli lite stressad och det tillkallas polis för att maskinen har hittat spår av explosiva­ ­ämnen på mina händer. Jag är ju världens mespropp och hade ju inte gjort ­någonting men när man står där i amerikanska tullen är man inte så kaxig. Så jag börjar fundera på om Dolph kanske hade explosiva ­ämnen hemma hos sig med tanke på hans skådiskarriär­ och... Logiken fanns ju inte! Sedan blir jag ­inledd i ett bås medan hela filmteamet ­sitter ­utanför och skrattar och tar kort på mig och jag börjar nästan gråta. Till slut kom jag där ifrån, de hittade inga mer spår av ­explosiva ämnen på mig, säger Carina och skrattar.

 

För några veckor sedan släpptes ­nyheten att Carina Berg efter åtta år slutar på TV4 och börjar på Kanal 5 ­efter årsskiftet. Den femte säsongen av "Berg flyttar in" blir därför den sista.

- Det troliga är väl att det försvinner från rutan med mig, men vem vet?

Men att sluta med din egen programidé som har varit en sådan succé ...

- Det har ju varit det enskilt ­viktigaste projektet för min karriär. Jag har lärt mig så oerhört mycket och har aldrig lagt ned så mycket tid och själ i ­något annat. Jag kommer ­säkert att sakna det, kanske få lite ­abstinens. Då får jag titta på repriserna och ringa runt till alla jag bott hos och be om åter­besök utan ­kamera. Men det känns fint att ­avsluta innan folk ­börjar tröttna.

Hur vet du vilka jobb du ska tacka ja till?

- Det är världens klyscha­ men det går ­faktiskt att lyssna på magkänslan.­ Nu är det ju så att jag inte ens hinner med allt det ­roliga nu för ­tiden. Om jag jobbar för mycket blir ingenting roligt. Jag kollar i min kalender, jag behöver bara kisa och ser jag för mycket blyerts då vet jag att jag inte ­hinner med något mer. Det får inte vara för mycket ­blyerts.

Blir du någonsin rädd för att jobben ska sina?

- Att man en dag är på utelistan? Det är klart att jag har funderat på det. Men jag har rätt många ben att stå på, jag tycker om att både producera och vara redaktör. Börjar­ jag känna att mina dagar framför kameran­ är räknade så kommer inte jag ha någon jätte­ångest över det eftersom jag tycker att det är roligt att producera andra. Jag kan ju inte bygga in mitt jobb så mycket i mig själv så att det blir så viktigt.

Vad skulle du vilja producera?

- Ofta när jag funderar på programförslag­ kommer jag inte på något till mig själv utan till Carolina Gynning. Om hon vill så är det nog det jag kommer göra i framtiden, att producera program till henne.

Hur hanterar du kändisskapet som följer med ditt jobb?

- Det har inte varit så dramatiskt för mig eftersom jag inte har exploderat över en natt. Jag har jobbat länge och varit på ­radion, gjort stora och små produktioner. Så jag har verkligen hunnit fundera i lugn och ro över hur det här jobbet påverkar mig. Hur känns det när jag är skör, känner mig ful och ska gå till affären? Får jag panik över det? Nej, det får jag nog inte. Jag avundas inte de som har slagit igenom över en natt.

Som småbarnsmamma, programledare och en person som alla känner igen, när känner du dig mest som dig själv?

- Jag är mest Carina när jag är med människor som jag trivs med. Som vi som jobbar med "Berg flyttar in", vi är samma gäng som säsong ett. Om man är trygg så blir man bättre. Många av mina närmsta ­vänner säger att "det är så kul med "Berg flyttar in" för det är verkligen du". Det är det finaste betyget.

Vad gör du när du är hemma med familjen?

- Jag är verkligen en box-junkie. Just nu kollar vi på tv-serien "Homeland", med påföljden att jag har blivit lite konspiratorisk­ och undrar vad det är Beatrice Ask gör egentligen? Jag har alltid tyckt att hon har ett urtrist jobb men nu tycker jag att det är sjukt spännande... Jag älskar Claire Danes!

När var du full senast?

- Det var jag häromdagen när jag var på en releasefest. Sedan några år tillbaka krävs det inte så jättemycket för att jag ska bli full vilket är så tråkigt för det är gott att ta typ två glas champagne. Men det går nästan inte! Jag har hört att det där går i perioder så jag får jobba upp min tolerans lite ...

Vad spenderar du dina pengar på, när du vill köpa något lyxigt?

- Champagne och skor. Mitt första par dyra skor är ett par från Miu Miu för 7 000 kronor som jag köpte på Barneys i New York för fem år sedan. Då hade jag provat skor hur länge som helst. De var svindyra och det är fortfarande det snyggaste paret jag har.