EXPRESSEN.SE
EXPERTRÅD. David Homayoun Latifpour visar sex enkla övningar du kan göra själv.

EXPERTRÅD. David Homayoun Latifpour visar sex enkla övningar du kan göra själv.

Foto: CHRISTER WAHLGREN

Visa i helskärm
1/1

Bota din tinnitus på 10 timmar

Slipp din tinnitus på bara tio timmar.
En ny svensk metod med stretching, träning och akupunktur kan få tyst på oljudet, avslöjar en ännu opublicerad studie.
- Sju av tio blir hjälpta, säger forskaren och sjukgymnasten David Homayoun Latifpour.
Mer än en miljon svenskar lider av tinnitus, en ton eller ett brus i öronen. Det är välkänt att höga ljud kan orsaka tinnitus men också dålig hållning och spänningar i ansikte, käkar, hals, nacke och rygg kan orsaka oljudet.
– Spänningarna kan exempelvis bero på att man är stressad, har ett stillasittande jobb eller sitter och kör bil långa perioder. Och oavsett orsak så kan spänningarna förstärka tinnitusen. Därför är behandlingen effektiv också om man fått sin tinnitus av höga ljud, säger sjukgymnasten Latifpour.

Bättre hållning

Han har själv utarbetat en metod mot tinnitus som redan hjälpt hundratals personer. I metoden, som kallas THA-metoden, ingår stretching och övningar för att förbättra hållningen samt akupunktur. Det ska lösa spänningar och blockeringar i musklerna. Nu skriver David Homayoun Latifpour en avhandling om sin nya metod. I hans pilotstudie, som snart publiceras, blev omkring 70 procent av de tinnitusdrabbade bättre.
– Det är otrolig bra resultat. Och jag har fått ännu bättre resultat vid individuell behandling än i grupp. Metoden fungerar för att vi har en helhetssyn på patienten.

”Enkel metod”

Patienterna träffades i grupp under en timme vid nio-tio tillfällen. De fick också hemläxor, övningar att göra hemma. Redan inom ett par veckor ska man märka resultat, menar David Homayoun Latifpour.
– Det är en enkel snabb och billig metod. Patienten ska bli så självständig som möjligt och kunna hantera sin tinnitus på egen hand.
Nu vill han sprida sin metod så att fler kan bli hjälpta.
– Min förhoppning är att kunna utbilda andra, exempelvis sjukgymnaster och läkare.