Bota din tinnitus på 10 timmar | Hälsoliv | Expressen
EXPERTRÅD. David Homayoun Latifpour visar sex enkla övningar du kan göra själv. Foto: CHRISTER WAHLGRENEXPERTRÅD. David Homayoun Latifpour visar sex enkla övningar du kan göra själv.  Foto: CHRISTER WAHLGREN
ANNONS:

Bota din tinnitus på 10 timmar

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla
Slipp din tinnitus på bara tio timmar.
En ny svensk metod med stretching, träning och akupunktur kan få tyst på oljudet, avslöjar en ännu opublicerad studie.
- Sju av tio blir hjälpta, säger forskaren och sjukgymnasten David Homayoun Latifpour.
ANNONS:
FAKTA

Fler och fler drabbas av tinnitus
* Oljud i öronen, som ett brus eller en ton, utan yttre källa. Alltfler svenskar, i synnerhet barn och unga, drabbas.
* Forskarna vet inte riktigt vad som händer i kroppen när man får tinnitus. Besvären kan ha många orsaker, hög musik, buller, felaktigt bett, biverkningar av läkemedel, nedsatt hörsel och sjukdomar är några av dem.
* Stress och övervikt ökar risken att drabbas.

Läs mer
Mer än en miljon svenskar lider av tinnitus, en ton eller ett brus i öronen. Det är välkänt att höga ljud kan orsaka tinnitus men också dålig hållning och spänningar i ansikte, käkar, hals, nacke och rygg kan orsaka oljudet.
– Spänningarna kan exempelvis bero på att man är stressad, har ett stillasittande jobb eller sitter och kör bil långa perioder. Och oavsett orsak så kan spänningarna förstärka tinnitusen. Därför är behandlingen effektiv också om man fått sin tinnitus av höga ljud, säger sjukgymnasten Latifpour.

Bättre hållning

Han har själv utarbetat en metod mot tinnitus som redan hjälpt hundratals personer. I metoden, som kallas THA-metoden, ingår stretching och övningar för att förbättra hållningen samt akupunktur. Det ska lösa spänningar och blockeringar i musklerna. Nu skriver David Homayoun Latifpour en avhandling om sin nya metod. I hans pilotstudie, som snart publiceras, blev omkring 70 procent av de tinnitusdrabbade bättre.
– Det är otrolig bra resultat. Och jag har fått ännu bättre resultat vid individuell behandling än i grupp. Metoden fungerar för att vi har en helhetssyn på patienten.

”Enkel metod”

Patienterna träffades i grupp under en timme vid nio-tio tillfällen. De fick också hemläxor, övningar att göra hemma. Redan inom ett par veckor ska man märka resultat, menar David Homayoun Latifpour.
– Det är en enkel snabb och billig metod. Patienten ska bli så självständig som möjligt och kunna hantera sin tinnitus på egen hand.
Nu vill han sprida sin metod så att fler kan bli hjälpta.
– Min förhoppning är att kunna utbilda andra, exempelvis sjukgymnaster och läkare.
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: