Bisexualitet en modenyck? | Hälsoliv | Expressen
Enligt Annica Dahlström får man en manlig eller kvinnlig hjärna beroende på om man får en testosteronskjuts eller inte i fosterstadiet.Enligt Annica Dahlström får man en manlig eller kvinnlig hjärna beroende på om man får en testosteronskjuts eller inte i fosterstadiet. 
ANNONS:

Bisexualitet en modenyck?

  • Dela
  • Facebook
    XXXX
  • Twitter
  • Mejla
Homo- och heterosexualitet beror på hormoner - bisexualitet på modet. Det menar den kontroversiella hjärnforskaren Annica Dahlström.
- Oförskämt och okunnigt, säger RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson.
ANNONS:
FAKTA

Annica Dahlström är professor i histologi och neurobiologi vid Göteborgs universitet, legitimerad läkare och ledamot i Hjärnfondens styrelse och i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd.
Hon blev mycket uppmärksammad 2004 efter en intervju där Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Abrahamsson frågade ".
.
.
när jag låg i Lund noterade jag att tjejerna som läste matematik som regel var mer plattbröstade än de som studerade till exempel moderna språk.
Var det en ren tillfällighet?"
Och professor Annica Dahlström svarade:
"Nej, det tror jag inte.
Matematisk begåvning hör ihop med viss testosteronpåverkan under graviditeten, till denna graderande maskulinisering hör även mindre "fruktbarhet".
"

Läs mer
Hjärnforskaren och professorn Annica Dahlström hamnade i blåsväder när hon sa att kvinnor med små bröst kunde vara bättre på matte på grund av hormonerna. Nu släpper hon en bok om manliga och kvinnliga hjärnor, "Könet sitter i hjärnan", där hormoner spelar en stor roll. Enligt Annica Dahlström får man en manlig eller kvinnlig hjärna beroende på om man får en testosteronskjuts eller inte i fosterstadiet. - Kommer inte den här testosteronskjutsen blir det en kvinnlig typ hjärna, säger Annica Dahlström. Då bestäms också om vi blir hetero- eller homosexuella, menar hon.

Kulturella förklaringar

- En man som tänder på andra män, det är en kvinnlig typ av reaktion, för det är ju kvinnor som ska tända på män och vice versa. De här har en blandning av kvinnliga och manliga egenskaper i sina hjärnor. Varav en råkar att vara den här med partnerpreferensen, säger Annica Dahlström. Men Annica Dahlström kan förutom hormonella förklaringar också tänka sig genetiska, immunologiska och kulturella förklaringar till vad som bestämmer sexualiteten: - Jag tror att kulturella förklaringar kan finnas med om det gäller gruppen i mitten, den här gruppen som så att säga är bisexuell. De kan dras åt antingen det ena eller det andra hållet beroende på vad det är för mode för tillfället. - Men jag tror att de som är genuint heterosexuella har oerhört svårt att dras med och plötsligt bli homosexuell bara för att modet säger det. Där tror jag att det måste finnas en speciell formation i hypotalamus i hjärnan för att de ska kunna vara detta, säger Annica Dahlström.

Reagerar starkt

RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson reagerar starkt på Annica Dahlströms uttalanden: - Jag har svårt att tro att bisexualitet beror på mode. Det har funnits bisexuella genom hela världshistorien. Det är respektlöst mot alla bisexuella, säger Sören Andersson. - Man försöker passa in bisexuella i en biologisk förklaringsmodell men misslyckas, då tar man till en kulturell förklaring, säger Sören Andersson.
Du kanske ocksÅ gillarRelaterade artiklar
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
SENASTE NYTT HÄLSOLIV
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Visa fler
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
STÄNG

Brukar du "vobba" (jobba hemma när barnen är sjuka)?

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: