EXPRESSEN.SE
Tips!<br>
Är du sugen på något sött? Köp blandade små tomater i olika färger och former, eller bara vanliga cocktailtomater. Sött, gott och nyttigt!

Tips!
Är du sugen på något sött? Köp blandade små tomater i olika färger och former, eller bara vanliga cocktailtomater. Sött, gott och nyttigt!

Visa i helskärm
1/1

Är du sugen på något gott till fredagsmyset?

Mörka vinterkvällar är det lite extra mysigt att krypa upp i soffan på helgen, se en bra film och äta något gott till.

Med lättfixade och LCHF­riktiga snacks blir det hela ännu bättre!

Galet goda nötter

Gör en egen god nötblandning. Bra nötter är till exempel paranötter, pekannötter, hasselnöt, macadamianöt, cashewnöt och pistagenöt. Kokosnötsflingor och mandlar är också gott i.

Välj helst naturella eller i andra hand saltade nötter, undvik chilinötter eller andra nötter som har ett hölje av stärkelse, kryddor och sockerarter.

Testa att rosta nötterna. Det gör du enkelt i ugnen på 175 grader eller i stekpannan. Vill du ha smak på nötterna kan du blanda i lite olja och valfria kryddor som chili, vitlök, salt eller paprikakrydda. Rör runt i nötterna med jämna mellanrum, de är klara när de har blivit gyllene.

 

Mumsigt mogna oliver

Det finns flera olika sorters mumsiga ­oliver. Testa några olika, till exempel olika klassiska gröna och svarta oliver, gröna oliver med ansjovis-eller citronfyllning, kalamataoliver, halkidikioliver, en blandning av oliver, soltorkade tomater och fetaost eller en tapenade (olivröra).

 

Delikata delar kött

Är du en köttälskare så finns det flera smaskiga snacks att välja på. Som fläsksvålar, det är krispiga, och friterade bitar från gris.

Olika smakrika ölkorvar är ett annat alternativ. Är du mån om att hålla ner kolhydraterna och undvika tillsatser kan du dock behöva läsa innehållsförteckningen noggrant.

Bor du i norra delen av landet eller har en välsorterad köttbutik i närheten kan du hitta torkat viltkött från ren eller älg. Skär i tunna skivor och njut.

Du kan också göra en egen liten charkbricka. Välj de produkter du gillar bäst, till exempel parmaskinka och salami. Ät som de är, eller lindade runt grönsaker eller ost.

 

Smakrika skivor ost

En lyxig ostbricka är lätt att fixa. Välj olika sorters ostar, hårda och mjuka, milda och smakrika. Du kan till exempel ha med en vitmögelost som brie eller camembert, någon sorts kittost, en blåmögelost som roquefort, gorgonzola eller ädelost, någon get- eller fårost, en lagrad hårdost och kanske en färskost om du tycker om det. Minst tre sorter rekommenderas.

Servera ostarna rums­tempererade.

Börja äta den mildaste osten och avsluta med den som är mest smakrik.

Vill du ha något till så välj ­grönsaker som inte konkurrerar för mycket smakmässigt, till exempel selleri.