Sajten för alla vinnare

Här delas det ut superbonusar.

Skönhetstips och prylar

Allt om inre och yttre hälsa.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Storlek på text:
Skriv ut text
Du mäter pulsen enkelt med en pulsmätare. Foto: Thinkstock Du mäter pulsen enkelt med en pulsmätare. Foto: Thinkstock

Så hittar du dina personliga pulszoner

Annons:
Läs mer om
Vill du testa pulsträning?
Här visar vi hur du hittar dina egna pulszoner.
Nyckelordet bakom all pulsträning är "zonerna". Det handlar om de bestämda intensitetsnivåer som ditt hjärta ska hållas inom för att du ska kunna träna optimalt i förhållande till din målsättning. Inte för hårt men inte heller för lätt.

Bestäm dina pulszoner


Det är viktigt att du bestämmer dina personliga pulszoner så exakt som möjligt för att få maximalt utbyte av din träning.

Du räknar ut dem efter följande formel:

(Maxpuls - vilopuls) x belastning i % + vilopuls

Exempel: En person med en vilopuls på 65 och en maxpuls på 185, som vill utföra ett fettförbrännande träningspass vid 60-70 procent av sin maxförmåga, ska under träningen hålla pulsen mellan 137-149 slag per minut eftersom:

(185 - 65) x 60/100 + 65 = 137 & (185 - 65) x 70/100 + 65 = 149

Tänk på att skriva ner siffrorna någonstans där du har dem nära till hands, så att du slipper göra om uträkningarna varje gång du ska träna.

Koll på displayen


När du väl har hittat din pulszon och om du är den lyckliga ägaren av en pulsklocka med inställbara pulsgränser, knappar du bara in gränserna och sätter i gång med att träna. Klockan kommer att ge ljud ifrån sig om du råkar röra dig över eller under de angivna gränserna.
Har din pulsklocka inte en sådan larmfunktion får du helt enkelt med jämna mellanrum kasta ett öga på displayen för att se till att du håller dig inom zonen. Men det kommer inte att dröja länge förrän du har blivit så van vid ditt hjärtas arbete att du alltmer sällan behöver titta på klockan.

Zon 1: Uppvärmning (50-60 % av max)

Mycket lätt träning. Träning i denna zon ökar blodcirkulationen i kroppen och fungerar som uppvärmning och nedtrappning. Du förbränner primärt fett medan den totala kaloriförbrukningen är relativt låg. Därför måste du träna i ganska många timmar om du vill förbränna bilringarna i denna träningszon.

Zon 2: Lätt träning (60-70 % av max)
Relativt lätt träning. Du bör kunna föra ett obesvärat samtal utan att bli andfådd. Vid denna intensitetsnivå är syftet i första hand att vänja kroppen vid långvarig belastning och förbättra dess förmåga att hushålla med energiresurserna. Träning på denna intensitetsnivå känns lätt nog för att kunna upprätthållas över en längre tid och därför är utbytet mycket stort, så länge du har möjlighet att lägga den tiden på din träning. Om du tränar för att komma i form för ett motionscykellopp, löpning över längre distanser eller andra krävande utmaningar, så är detta ditt primära träningsområde.

Zon 3: Relativt ansträngande träning (70-85 % av max)
Träningen känns relativt ansträngande men resulterar inte i någon större mjölksyreansamling i benen. Därför bör du kunna träna oavbrutet i 20-30 minuter vid denna intensitetsnivå. Kaloriförbrukningen är mycket stor och därmed perfekt för effektiv viktminskning. Träning inom detta område befrämjar förmågan att hålla en konstant hög intensitetsnivå under en längre tid. På grund av den relativt stora belastningen bör du träna högst två gånger i veckan på denna nivå.

Zon 4: Hård träning (85-95 % av max)

Hård träning som sällan kan upprätthållas under längre tid. Målet är att flytta gränsen för din maximala prestationsförmåga och helt enkelt göra din kropp starkare och mer uthållig. Intervallträning, där du under korta perioder belastar dig själv hårt för att sedan slappna av en kort stund, är en av de bästa metoderna för att få upp pulsen i den här zonen. Träning i denna pulszon är mycket belastande för kroppen. Ett träningspass per vecka i denna zon bör därför vara det maximala.

Zon 5:Tävlingsträning (95-100 % av max)

Denna belastning når du bara om du pressar dig till det yttersta. Träning inom detta område är bara intressant om du ägnar dig åt tävlingsidrott, där skillnaden mellan seger och förlust kan bero på att du klarar av att pressa dig mer än dina medtävlare. Om du har behov av detta kan det självklart bli en del av intervallträningen.
Annons:
MEST LÄSTA HÄLSOARTIKLARNA
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
MEST LÄST I DAG
MANSPANELEN
KOST & Hälsa - Andreas Eenfeldt
Annons:
Senaste artiklar
Annons:
HÄLSA
HÄLSA

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar:
Ajax loader